Home » Inspiracija, Kolumne, Text by Durica » Mađa-Slađa

Mađa-Slađa

Njena misija nije da se samo duri i kritizira već i da shoppingira! I to po raznim svjetskim metropolama!
Tko drugi nego… Durica!!!

Prije dva tjedna spakirala sam malu putnu torbu i s kolektivom se zaputila u Budimpeštu – opet! Bio mi je to drugi ovogodišnji posjet tom gradu, no svejedno sam bila uzbuđena jer, jednostavno, ne možeš ostati ravnodušan pri pogledu na sve ljepote koje pruža!

Lančani most, impozantna zgrada parlamenta, Budimska palača…ma, tko šljivi sve znamenitosti kad je prvi na tapeti – shopping!

Šala mala – budući da sam svake godine po tjedan dana poslovno u Pešti, manje-više sam razgledala grad, a budući da sam uvijek smještena pored dvaju velikih trgovačkih centara i Ikee, svakodnevno sam se, nakon sati kulturnog uzdizanja, prepustila onom materijalnom šonjajući nadugačko i naširoko po spomenutim odredištima.

Krenimo redom:
Arkad – svima znani trgovački centar s mnoštvom trgovina smješten na Örs Vezér ter iliti trgu ; kad kažem mnoštvom, znači da se smotanci poput mene vrlo lako izgube, ali uz male trikove poput pamćenja strateških točki kao što je velika slika debelog Indijanca koja krasi izlog jednog dućana i označava da je tamo most koji Arkad spaja s manjim trgovačkim centrom Sugar, doskoči se i tom problemu.

Ovaj sam se put, skupa s kolegicom, zatekla u njemu baš tijekom modne revije na kojoj su mnogobrojni prisutni znatiželjnici imali priliku pogledati što sve za nadolazeće razdoblje predlažu H&M, Marks &Spencer, Levi’s, Esprit i mnogi drugi brendovi koji se mogu nabaviti u dućanima Arkada; oduševio nas je neuobičajeni koncept samog događaja tijekom kojeg su se manekeni i manekenke izmjenjivali s članovima genijalne plesne skupine koji su također prilikom svakog novog izlaska bili odjeveni u odjeću spomenutih robnih marki.

Kad se zasitite shoppingiranja ili se približite kriznom limitu, u prizemlju Arkada  vas očekuju standardni fast-food lanci i neke nacionalne kuhinje, poput meni omiljene kineske uz čiju sam sado-mazo piletinu s ljutim umakom spoznala čari uživanja dok ti niz lice istodobno klizi pokoja suza, a čelo se žari ko u Ujevićevoj pjesmi.

West end – kad su ga gradili, sigurno nisu mislili na nas koji se izgubimo na dva kata, a kamoli u labirintu od preko 400 dućana! Lacoste, Replay, Next, Gas, Guess, Office shoes i Mango samo su neke od destinacija koje možete posjetiti, a kad se zasitite kupovanja i ne znate što biste sa sobom, u krajnjoj dosadi si možete nabaviti i suvenir za cijeli život koji također imate vremena oplakivati sve do smrti i lupati se u glavu –tetovažu u jednom od tattoo salona ili se, pak, možete spustiti u prizemlje, ubaciti nekoliko kovanica u masažnu fotelju koja će vam u roku pet minuta za samo par stotina forinti pretresti čitav skelet!!!

Da, forinti, jer možeš natjerati Mađara u EU, al’ forintu iz Mađarske nikako pa vam ne preostaje drugo nego boriti se s beskonačnim nulama na njihovim monopolskim novčanicama. Ako ste gladni, možete zaobići kinesku kuhinju, baciti se na tursku i instantno dobiti dijabetes od njihove čudnovate baklave plus razočaranje u svoj omiljeni kolač gratis.
Premiere outlets center – na samo petnaestak minuta vožnje od Budimpešte, pravo shopping carstvo s više od 90 dućana, izgled pitomog mini-gradića…znala sam da tu moram išonjati nešto, pa kud puklo da puklo!

Zapravo, za lokaciju napada sam odabrala, a što bi drugo – Triumphov dućan! A unutra…donje rublje po cijenama dvostruko nižima nego u nas, izbor fantastičan; da skratimo priču, nakon 45 minuta sam izašla van s dvjema vrećicama i nastavila pohod jer sam na raspolaganju imala samo dva sata. Tad je nastala jurnjava po dućanima Adidasa, Levis’a, Pume, Mustanga, Benettona i mnogih drugih i na kraju nisam znala kamo bih prije od tolike količine svega i svačega po taaako primamljivim cijenama… Kladim se da nam je umjesto vozača autobusa bila vozačica, za shopping bismo dobili četiri, a ne dva sata!
Što se tiče modnog izričaja samih stanovnika Budimpešte, ima tu svega i svačega; trenutno su u điru nezaobilazne uggsice i čizme do koljena, baloneri dopunjeni šalovima i maramama, a što se muškaraca tiče, Šandori, kako ih od milja zove moja kolegica koja tamo živi već petnaestak godina, i nisu baš dojmljivi – osim što ih i nema pretjerano zgodnih, odijevanje im je uštogljeno i bezbojno.

Da bi se dobila potpuna slika velegrada, potrebno je spomenuti endemsku vrstu tako iz aviona uočljivu kod naših susjeda: gospođe u poznim godinama koje se sa svojom povećom tjelesnom masom uguraju u tajice ili najlonke dvanaestogodišnjakinje, nabacaju na sebe kombinacije boja kojih se ne bi postidjela ni neka pedesetogodišnja ara papiga i tako moderne paradiraju uokolo na svekoliku radost promatrača kao što sam ja.
Pridružimo li tome sliku kolona emo klinaca s Barney šiškama i grobarski morbidnim outfitom, slika cirkusa je potpuna.
A ne morate ni platiti ulaznicu da gledate!
Ono što definitivno nije u modi u Mađarskoj, a istodobno je vrlo obeshrabrujuće i dovodi do ludila je njihovo poznavanje, odnosno, nepoznavanje engleskog jezika! Kad već nisu prihvatili euro, mogli su makar naučiti osnove stranog jezika, ali ne! U koju sam god trgovinu ušla, suočila sam se s istim problemom; nakon pronalaženja fantastičnog topa i pola sata objašnjavanja četirima začuđenim prodavačicama koje su se poredale kao sove kukuvije da za provlačenje American kartice nije potreban pin, bespomoćno sam klonula na pult skupa sa svojom vrećicom, udijelila im par pogrdnih komplimenata na čistom hrvatskom i izjurila van.

Slična se situacija neprestano ponavljala, a vrhunac je bio kad sam ustanovila da djelatnica McDonald’sa ne zna što znači – french fries!! Nema druge nego služiti se pantomimom, a možete si samo zamisliti prizor u kojem zbunjenoj prodavačici u Triumphu rukama pokušavala objasniti da želim grudnjak sa zaobljenim košaricama!:P
Bilo kako bilo, zateknete li se u ovom prekrasnom gradu s viškom vremena i novca, nikako ne propustite shopping na mađarski način – makar ćete se nasmijati, a svi znamo da smijeh liječi sve. Dobro, osim nedozvoljenog minusa i posljedica pretjeranog peglanja kartica, ali to je već neka druga priča…

Text by Durica

Posted by on Nov 4 . Filed under Inspiracija, Kolumne, Text by Durica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Comments for “Mađa-Slađa”

  1. Ahahaha ovo sa McDonaldsom sam dozivio… u zivotu nisam bio izgubljen kao to jutro nakon cjelonocnong skakanja na partyu Davida Guette kad sam dosao u McD i pokusao narucit Big Mac Menu… od njih 4 niko nezna guknit engleski… nakon pola sata izbuljenog sjedenja smo na kraju uzeli sta god je bilo… da bi smo kasnije shvatili da je to neki neznam muslimanski McD valjda a onaj pravi veliki je preko puta… ali nitko nezna rec da odemo tamo… iskreno se nezelim tako bespomocno i izgubljeno osjecat

  2. durica bok. moram progovoriti jer govoris o pesti. iako sam sama iz obliznjeg grada, nemoj bas toliko ocrniti madare. znam da ne znaju jezike, ali su zato korektni i posteni ljudi

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2021 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA