Home » Inspiracija, Kolumne » NE Larryju Clarku?!?On je IN!

NE Larryju Clarku?!?On je IN!

Pariz je zabranio ulazak maloljetnicima  na izložbu ovog fotografskog umjetnika i to sve pod izgovorom kako ne žele optužbe roditelja. Retrospektiva američkog fotografa Larrya Clarka, otvorena je u Muzeju moderne umjetnosti u Parizu, pokriva 50 godina njegove karijere i bavi se tematikom svakodnevnih  problema američkih tinejđera, između 1960. i 2010. godine.

Fotografije su zabranjene onima koji još nisu punoljetni no svi časopisi pišu da zabrana neće spriječiti tinejđere da posjete ovu izložbu.

Najviše pobune izazvala je fotografija na kojoj mladi par vodi ljubav na zadnjem sjedištu automobila!
Gradonačelnik Pariza odgovara: “Što se moglo prije 20 godina, danas se ne može jer podiže nova pitanja.”
“Ova je zabrana potpuno besmislena. To je kao da kažete tinejđerima da smiju na internet i odobrite im pristup  svim informacijama i fotografijama na  njemu ali da ne želite da gledaju umjetnost u muzejima, koja govori o njima. Naravno da su fotografije uznemirujavajuće. Umjetnost uznemiruje.”-izjavio je osobno Larry Clark.
Ovo je još jedan primjer neshvaćenosti umjetnosti. Umjetnost nije sve što je lijepo i idilično, ona ima i  mračniju i intimniju stranu, bavi se mnogim pitanjima i obrađuje razne životne teme.

Valja se podsjetiti barem jedne od definicija umjetnosti kad se ide u posjet nekoj izložbi:

Svaka pojedina umjetnost posjeduje vlastiti visoko razvijeni i autonomni  jezik; umjetnost ima neovisnu i slobodnu poziciju u društvu; umjetnost nema društveno propisanu svrhu; svrha umjetnosti leži u ispunjavanju njene modernistički definirane prirode, koju određuju ideje slobode, imaginacije, individualnosti, otkrića, eksperimenta, pobune, ljepote, istine, pravde, uglavnom društvenih ideja na kojima se od  Francuske revolucije u većini svojih segmenata temelji zapadno društvo.

Stoga i ovu izložbu treba posjetiti, do 2. siječnja 2011.

Text by Dino Kalember

Posted by on Oct 14 . Filed under Inspiracija, Kolumne. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2021 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA