Home » Inspiracija, Kolumne » Vivienne Westwood, Punk Grandmother

Vivienne Westwood, Punk Grandmother

” Moda je veoma važna. Ona vam može uljepšati život i isplati se raditi za nju. ”  V.W.

Britanska modna dizajnerica i poslovna žena, Vivienne Westwood, u velikoj je mjeri odgovorna za dovođenje modernog punka i novog vala mode.

Vivian često naglašava kako joj je život  do 25. godine bio dosadan, sve  dok  na ulici nije upoznala  Malcoma McLarena ( koji će kasnije postati manager grupe Sex Pistols). Bila je to ljubav na prvi pogled. Zajedno su otvorili trgovinu ‘Let It Rock’ u kojoj  su prodavali i njene prve kreacije.  Trgovini su kasnije promijenili naziv u  “Sex” te u njoj prodavali poderane majice ukrašene ‘zihericama’ i žiletima, lance, pseće ogrlice pune metalnih šiljaka te do tada neviđene boje za kosu i neobičan make up. 

Nakon jedne izložbe zaradili su čak i prijavu radi nedoličnog izlaganja u javnosti. Vivy i Malcolm su 1976. postali službeni stilisti punk banda Sex Pistols. Na taj su način učvrstili svoj položaj vodećih avangardnih kreatora tog vremena. Kreativni dvojac je promijenio način na koji su se odijevale tadašnje rock zvijezde te su započeli punk i “new wave” stil.

Trgovini su još jednom promijenili ime, ovaj put  u “Worlds End”. U tom periodu Westwood je postala ikona punk stila ranih osamdesetih, živjela prilično divljim životom u kojemu joj droge i alkohol nisu bili strani. Još uvijek se osjećala neostvarenom pa  se 1981. predstavila modnom svijetu revijom za koju je inspiraciju našla u prošlosti (piratima iz 19. stoljeća). Svoju prvu kolekciju jednostavno je nazvala “Pirates”. Ova revija označila je početak njene dizajnerske karijere a nakon nje uspjeh joj je bio zajamčen.

Nakon nove tri revije: Buffalo, Savage i Punkature otvorila je s Malcolmom drugi dućan, “Nostalgia of Mud”. Nakon samo godinu dana dućan su zatvorili  jer je  Vivienne odselila u Italiju na poziv a svoju novu reviju Hypnos predstavila je u Tokiju uz najveća modna imena poput Calvina Kleina, Claudea Montane i Gianfranca Ferrea.
Od tog trenutka nizala je uspjeh za uspjehom a njeno ime postalo je sinonim za stil! Čak i sama  kraljica Elizabeta dodijelila joj je “Queens Export Award” zbog izvrsnog rada u britanskoj modi. 1989.godine Vivienne Westwood se pojavila na listi šest najboljih svjetskih dizajnera, uz Giorgia Armanija, Karl Lagerfelda, YvesSaintLaurenta, Christiana Lacroixa i Emanuela Ungara. Na Bečkom Sveučilištu primijenjenih umjetnosti nakon toga je postala profesor mode. 

Osim toga, Vivian je otvorila svoju novu trgovinu u Londonu, počela dizajnirati vjenčanice i izradila svoju prvu mušku kolekciju.
” Nemoguće je da muškarac bude elegantan bez doze ženstvenosti. ” V.W.

Veliki uspjeh doživjela je i u Americi, otvorila je butik u New Yorku, a nakon toga i u Hong Kongu, Milanu i Liverpoolu.

Danas ova dizajnerica ima nešto drugačiji stil. Napredovala je od zakovica i psećih ogrlica do estravagantnih večernjih haljina. Ima mnoge obožavatelje među zvijezdama kao što su Pamela Anderson, Gwen Stefani, Naomi Cambell, Mick Jagger, Dita Von Teese kojoj je čak dizajnirala vjenčanicu. Sjećate li se one vjenčanice Carrie Bradshaw iz prvog dijela filma “Sex and the City”?
Vivienne je poklonila Carrie tu haljinu jer joj je odlično pristajala!

Njezin stil prepoznatljiv je ponajviše po tradicionalnoj britanskoj tkanini “tartan” i raskošnim krojevima. Poznato je da koristi prirodne materijale kako bi što manje zagađivala okoliš a umjesto pravog koristi eko krzno.

Više puta nas je oduševila svojim revijama koje liče na kazališne predstave. Tako je jednom umjesto manekenki na pistu stavila beskućnike, pojavila se s donjim rubljem na glavi.


” Danas sve više ima ružnih ljudi,  zaprepastim se kada izađem na ulicu. Ne znam što se događa. ” V.W.

Sama dizajnerica tvrdi da se zasitila modne scene, a brigu o njoj ostavlja mlađim generacijama. Hoće li joj se u  modnom svijetu uskoro pojaviti dostojna zamjenica? 

Text by Dino Kalember


Posted by on Oct 11 . Filed under Inspiracija, Kolumne. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA