Home » Inspiracija, Kolumne » How many lives just for a coat?

How many lives just for a coat?

Biti čovjek ili se uvlačiti u životinjsko krzno? Hm, nezgodno pitanje!

Neka to uvijek bude slobodan izbor!
Osobe koje biraju krzno vjerojatno su svjesne da na sebi imaju okrutno ubijenu životinju. Ako to još ne znaju, valja samo spomenuti neke od stravičnih metoda kojima je žrtvi oduzet život – el. šokovi, udaranja i sl. Istražujući podatke o ovoj temi, prilično sam se šokirao ugledavši jedan video koji temeljito prikazuje sve navedene metode. U meni se probudila želja da nešto promijenim no uglavnom sam nailazio na tihi otpor ovom neljudskom činu.
Izjave koje sam pritom čuo bile su tipa: “Nemoguće je išta učiniti”, “Nemoguće je to spriječiti, u modi je krzno pravi hit”, “Nemoguće je čak i pomisliti da se nešto može promijeniti”.

Horor scene onog videa usjekle su mi se u misli, bunt je proradio i čvrsto sam odlučio ipak nešto poduzeti. Slikat ću se kao mučena životinja kako bih prenio poruku! Nije prvi put da svojim fotografijama nešto želim promijeniti! U redu, neki su već svojim fotografijama u akciji za zaštitu životinja prije mene pokušali izazvati promjene ali izgledaju mi na njima tako ušminkano, namješteno… Kako s takvim snimkama potaknuti ljude na razmišljanje o ovom problemu?

Moje slike možda potaknu barem manjinu da nešto poduzme jer i sitnica nekoj od životinja znači život.
Mnoge organizacije za zaštitu životinja u svijetu pa tako i u našoj zemlji održavaju skupove, prosvjede pa čak i ulične predstave, na kojima šokantnim prizorima nastoje izazvati promatrače na reakciju.

Nadalje, u svijetu mode nedavno je mnogim dizajnerima zabranjena upotreba pravog krzna u kolekcijama. To je  najviše pogodilo Roberta Cavallija, kao najvećeg ljubitelja krzna no nije se više mogao oduprijeti pritisku mase i prosvjedima prije njegovih revija pa se okrenuo zamjenskom.
Nadam se, ubrzo će u potpunosti pravo krzno zamijeniti eko krznom koje nije manje atraktivno od pravog.

Današnja tehnologija omogućila je izvrsne i kvalitetne kopije pravog krzna iz sintetskih vlakana.
U jedno sam siguran, dok se pravo krzno traži i kupuje, životinje će nažalost stradavati sve više, kako bi izbor bundi na tržištu bio što bolji.
No, krzno pripada onima koji ga zaista trebaju. Zato recite NE krznu!

Text by Dino Kalember

Posted by on Oct 5 . Filed under Inspiracija, Kolumne. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA