Home » Inspiracija » Izložba: Ivana Maradin

Izložba: Ivana Maradin

Dojmila nas se izložba  Ivane Maradin, u galeriji Zilik u Karlovcu. Ova umjetnica diplomirala je dizajn na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu u Rijeci stekla titulu profesora likovne kulture.

Bavi se grafičkim dizajnom, slikarstvom, keramikom, likovnom pedagogijom.

Izloženi  radovi na izložbi u Ziliku, toliko su nam bili zanimljivi da ih je naša mašta odmah zamislila kao uzorak na svilenim maramama ili šalovima te kao  lijepu dekoraciju modernog stana.

‘Koliko apstraktna kompozicija može biti živa, upravo isijavati životnošću, pokazuje u svome radu Ivana Maradin. Strogo govoreći, na njezinim slikama susrećemo naizgled nežive forme i neuobičajene strukture koje razotkrivaju nešto što je nevidljivo i za pogled sakriveno – nutarnje tajanstvo.

Te su forme, međutim, animirane u dinamičnim, pretežno kružnim pokretima kojima asociraju na elementarna tijela, rastezljiva kao da su u stanju rasta i/li klonulosti; u njima se odvija pulsirajuća razdioba koja, kao i svaka pulsacija, ima svoje uspone i padove, rast i opuštanje, amplitude što bilježe raspone zamaha.

Ako je pjesnička vokacija „simbolički pokušaj mineralizacije“ (kako poeziju opisuje Michel Leiris, nadrealist, pjesnik, etnolog), onda je to i likovna transformacija svih poticaja – bili oni vanjski ili unutarnji – što ih na svojim slikama iskazuje naša umjetnica u beskonačnom nizu varijacija.

Postojani i trajni motiv Ivane Maradin mogli bismo opisati kao dvostranu kaplju, ujedno i silnicu oko koje se organiziraju sve postojeće sastavnice koje međusobno mogu pokazivati potpunu nasumičnost podređenu, ipak, skupovima nagomilanih jedinica.

Kod aktualnih akvarela uočavamo zanimljivu novinu. Ivanin je omiljeni motiv izravno neoblikovan i neispunjen, nalazimo ga jedino u negativu, drugim riječima njega tek definiraju svi oblici koji formiraju granicu prema njemu, dok on postoji samo kao ispražnjeni prostor.

Možemo li tu govoriti o arhetipskim slikama? O mehanizmu sna – tako omiljelom nadrealistima – koji upravlja svim dijelovima u sklopu cjeline?

Prisjetimo li se Jungova zaključka kako razdvajanje i rasijecanje zadobiva ključne značajke u procesu oslobađanja i individuacije, onda Ivaninu posvojenom obliku možemo pripisati upravo takvu simboliku kojom perturbira i modulira predodžbe kroz vrtlog slobodnih asocijacija u čežnji za jednotom.’

Nikola Albaneže

(I.P., 09.09.2010)

Izložbu možete razgledati do 23. 09. 2010. u Karlovcu u Galeriji Zilik, Radićeva 13.

Posted by on Sep 19 . Filed under Inspiracija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2021 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA