Home » Inspiracija » We like…SLAMA!!!

We like…SLAMA!!!

Gdje su ideje, kreativnost, umjetnici, tamo je i marla-design.com

TORANJ
je ovogodišnja tema na kojoj se bazira centralni zajednički rad (najveća skulptura ili pak malo arhitektonsko djelo, vis.cca 10m.) koje će biti ritualno spaljeno evocirajući tako arhetipsku sliku karte 16. Velike Arkane iz Tarota i podsjećajući na biblijsku Kulu Babilonsku, kao i sličnu priču iz indijskog epa Ramajane. Stremljenje ka nebu, ka gore je jedna od osnovnih ljudskih karakteristika, postavlja se samo pitanje s kojom namjeron.

Pa i priča same Slame je od početka bila neko stremljenje u visinu, ka skulpturaloj monumentalnošću.

Čitava ova naša prostrana ravnica iziskuje veličinu i kao da zove tiho i neprestano u vis. Kako bi inače sva ta mala zrna žita što krhko isklijaju izrasla tako visoko, kao tisuće malih katedrela, kao snažne topole ili slavonski hrastovi. Pa i samo ljudsko biće se odlikuje i razlikuje time što hoda uspravno, sva ta velika i mala konstrukcijska čuda prirode oduvijek su se na neki svoj osebujan način odupirala gravitaciji.

Kod nas svako selo ima svoj crkveni toranj, negdje drugdje to je minaret, stupa, stepenasta pagoda, stela ili obelisk, pa čak i nomadski narodi poznavali su toteme ili obredne stubove.

I oduvijek je ta vertikala imala jednu duhovnu dimenziju, iako nisu svi uvijek gradili u skladu s tim principom, a kad se zanemare te kvalitete i duboko zatomi suština, onda dolazi do katastrofe, ili božanske intervencije što predstavlja munja na karti.

Ova 2010. godina osim što je 5. obljetnica SLAMA – land art festivala koji ima namjeru poticati stvaranje u skladu sa prirodom i prepoznavanje uloge i odgovornosti koju kao ljudska bića imamo, (a to je opet ta vitčasta i spiralna vertikala, to penjanje uz brdo), je i godina, tako barem kažu svi ‘globalne krize’. A Kriza (od grč. κρίσις, krísis = odluka, preokret) nastaje jer se djeluje ili gradi suprotno prirodnim zakonitostima i vlastitom bitku, I kao takva predstavlja mogućnost i potrebu sagledavanja i ponovnog zdravog reprogramiranja i pokretanja. Upravo to simbolizira i naš veliki ili mali slamnati toranj koji ćemo sa zahvalnošću predati u plamen –  H A L E L U J A !

Nikola Faller, mag kiparstva

umjetnički voditelj udruge Slama

www.slama.hr

Posted by on Aug 21 . Filed under Inspiracija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA