Home » Inspiracija » Izložba: Dva, dva

Izložba: Dva, dva

Bijah malo zatečena. Pomislih, da nije negdje skrivena kamera!?! Sablasno visoki, na prvi pogled potpuno goli, bijeli zidovi i ljudi koji poput mene idu kroz prostor i traže izloške…

Aha, tu smo. Evo prvog! Na ulazu u dvoranu plava stolna svjetiljka bez žarulje, par metara dalje, žarulja učvršćena na zidu kao u garaži ili roh bau građevini, osvjetljava prvi izložak, grafiku Simetrija Gorana Petercola.

Par metara dalje grafit na zidu. Desno od njega prva slika.
Desnije, fotografija s tekstom: Umjetnik si, možeš raditi što hoćeš. Napravi to! Više nisi sam!

Patchwork – Crvena zastava, svojevrstan patchwork, napravljen od različitih komada crvenog platna te vezena slova, koji su umjetniku dostavili razni hrvatski umjetnici. Tekst: Umjetnici svih zemalja, ujedinite se!
Spazih i zrcalo postavljeno pored vrata.
Vrlo zanimljivo, ohrabrujuće poruke umjetnicima no večeras ću za bolje razumijevanje postava  ipak trebati malu pomoć prospekta. – pomislih. Umjetnik najbolje sam objašnjava izloženo.

– Izlažemo mi dva, Robert Sošić i Goran Petercol. Koji su razlozi za naš zajednički nastup? Robert je započeo ovu izložbu sa svojom zastavom na kojoj je skupio tridesetak umjetnika, uključujući i mene. Započeo je s drugima, s kontekstom umjetnika koje on živi. U tu je zastavu svatko od tih umjetnika ugradio nešto osobno.

Mene je u toj izložbi zanimao prostor. Prostor zajedničkog izlaganja, prostor koji me dijeli i spaja s drugim izlagačem. Ukinuo sam prostore između svojih radova. Granice između mojih radova postale su nejasne a prostor između mojih i Robertovih radova se povećao.

Kako smo radno prihvatili uvjetovanost zajedničkog izlaganja nastavili smo međusobno ulaziti u radove s namjerom da materijaliziramo neke od njihovih aspekata i nastavili smo vlastite koncepte stvaranja. S te dvije pretpostavke ulazili smo u izbor starih radova ili bi izveli novi rad za ovu izložbu.

Recimo, nismo htjeli izlagati jedan s drugim kao da tog drugog nema, tj. ignorirati tu banalnu činjenicu da je na grupnoj izložbi nečiji rad postavljen uz rad drugog umjetnika. Kao i činjenicu prijateljstva. Vodilo nas je pitanje kako se uključiti u to zajedništvo. Na kraju je u ovoj izložbi sam čin izlaganja dobio tijelo. ( Goran Petercol)

Robert Sošić rođen je 1970. godine u Puli. Diplomirao 1994. na venecijanskoj likovnoj akademiji. Izlagao je na petnaestak samostalnih i na većem broju skupnih izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Njemačkoj i SAD-u. Član je HDLU Istre i HZSU-a. Za svoj rad dobio je više priznanja i nagrada. Živi i radi u Rovinju.

Goran Petercol je rođen 1949.u Puli. Diplomirao je slikarstvo 1975. godine u klasi profesora Raula Goldonija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. 1976./78 suradnik je majstorske radionice prof. Ljube Ivančića. Živi u Zagrebu. Poznat po svom radu u mediju svjetla, autor je projekata i kulturnih inicijativa.

Izložbu Dva, dva možete razgledati u Galeriji Waldinger, Fakultetska 7 ( Tvrđa), svaki dan od 18-21 h. Izložba je realizirana u sklopu Osječkog ljeta kulture i otvorena od 11.-25. srpnja 2010.

Posted by on Jul 12 . Filed under Inspiracija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Izložba: Dva, dva”

  1. Mrak članak, svaka čast autorici…

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA