Home » Inspiracija, Stil » Punk babe 2

Punk babe 2

U početku bijaše prvi val. Drugim imenom, old school punk, od začetka punka do njegove diferencijacije krajem 1970.-ih. Punk rock glazba bila je odgovor na tadašnju rock glazbu koja se neprepoznatljivo udaljila od svojih prvotnih ideja iz pedesetih ( buntovništvo, jednostavnost, dostupnost mladima).

Rock sedamdesetih činile su orkestralne skladbe, komplicirani glazbeni izražaj, skupi, divovski spektakli s rock zvijezdama. Punk je napravio odmak od ovog pristupa rocku, vratio se korijenima iz pedesetih; naglasak je bio na buntu, izražavanju vlastitih stavova, umjesto tehnički savršene izvedbe.

Punk sastav približio se svojoj publici, često su ga činili prijatelji iz kvarta, sugrađani. Članovi sastava su postali pripadnici subkulture bez posebnih povlastica, višeg statusa i prava u grupi. Rušenje granica, glazbenih i društvenih postao je bitan je  punk imagea. Individualnost kao must, izražava se odjećom i dodacima bizarnih, neobičnih elemenata ( lanci, pseće ogrlice, ziherice) te ekstravagantnim frizurama, sprejem obojenom odjećom, majicama s parolama, bondage hlačama, nacističkim simbolima…

U drugoj fazi, diferencijacije, u želji za promjenama, javlja se spoj skinhead i punk subkulture, Oi! pokret, koji objedinjuje filozofiju radničke klase i nasilništvo, punkersku kritiku društva, eksponiranost, žestinu.

U odijevanje i kreaciju vanjskog izgleda ulaze martensice, vojnički stil, brijanje glava do kože, kožne jakne s nitnama, T –shirts sa slikom i natpisom sastava. Pripadnici Oi! pokreta podjednako su i skinheadsi i punkeri a izgled im varira u dva pravca: kao skinhead i oštriji punk, s naglašenim martensicama, visoko podignutim nogavicama, tregerima, irokezama, kod kojih je glava obrijana sa strane.

Iako se Oi! pokret u početku nazivao street punkom pa je preimenovan, street punk ipak naknadno niče iz Oi!-a kao punk inačica. Street postaje samostalniji, bez skinheads elemenata, glazba je žešća, brža od Oi! glazbe a teme  koje obrađuje su društvene, odbacivanje autoriteta, alkohol.

Bandovi se pretežno deklariraju kao apolitični ili lijevo orijentirani. Izgled je agresivniji: obojene kožne jakne s nitnama, velike irokeze, kosa podignuta u šiljke, bedževi, majice  s natpisom bandova, lanci, uske hlače, piercing…

Punk style ne silazi s modne pozornice i ne odlazi s ulice. Par primjera kako ga ponijeti, u fashion economy varijanti…

Posted by on Jun 3 . Filed under Inspiracija, Stil. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA