Home » Interview » Fashion photography: Zoran Mrđenović

Fashion photography: Zoran Mrđenović

Znate one fotografe, koji  osim što rade izvrsne fotografije još i izgledaju jako dobro? Naravno, na vlastitim fotografijama!?! Eto, Zoran je definitivno jedan od njih. Uspješan, mlad, privlačan, perspektivan bosanskohercegovački fotograf, koji se među prvima našao na mom popisu za interview.

Oduševila me njegova fotografija, naročito crno-bijela, aktovska. S obzirom na gomilu obaveza s njegove i moje strane, napokon dogovorismo interview u kojemu je spremno odgovorio i na neka osobna te modna pitanja…

Prvo je ganjao loptu.  Potom ga je zanimalo crtanje. Ljubav prema crtežu i  umjetnosti  s vremenom se transformirala u ljubav prema fotografiji. Konačno su studentska ekskurzija 2004 i obilazak najljepših europskih gradova, odredili njegov profesionalni  pravac, nakon što je otkrio mogućnosti prvih digitalnih kamera.

Već 2006. godine njegovo fotografsko umijeće stavljeno je pred veliki izazov.
Od Agencije za zaštitu autorskih prava primio je  poziv da radi kao fotograf u Crnoj Gori, na projektu fofografija za turističke vodiče i knjige općine Budva.

Do te godine bio je samo veliki zaljubljenik u fotografiju a u svojem vlasništvu je imao džepni Canon Ixus. S obzirom da se našao pred velikim foto izazovom, za snimanje je nabavio ponešto foto-opreme, jedan od tada najpopularnijih D-SLR fotoaparata – Canon 350 D, dva objektiva od 18-300 mm i polarizacijski filter.

Zoran je oduševio svojim fotografijama prirode i crnogorskog primorja. Pristizali su novi poslovi…

Međutim, tijekom rada i istraživanja u fofografiji sve više se nalazio u portretima pa je odlučio napraviti prve snimke s prijateljicama.
Nametnula se ideja da otvori vlastiti foto studio jer je  fofografija postajala sve ozbiljniji dio njegovog života.

Zoran danas najviše snima portretne i modne, glamour fofografije u kojima najviše i uživa. Nastoji zabilježiti emociju, prodrijeti u čovjekovu dubinu, psihu, pobuditi zagonetni trenutak. Igra se svjetlom i sjenom, scenom, izbjegava photoshop manipulacije, nastoji fotografiju zadržati što više u njenom izvornom obliku. Smatra da je za umjetničko izražavanje nakon  talenta najbitniji autorov duh, njegov pogled na život i njegova mašta.

Dodatni  poticaj njegovom radu bila je i nagrada Amaterski fotograf 2006. na natjecanju ”International open amateur photography competition” ,tematike Moon dancer. Nakon što mu je uručen kristalni pehar u Las Vegasu za ostvareni uspjeh, Zoran je s još više samopouzdanja krenuo naprijed, u nove izazove…

– Dobro, to bi bio formalni dio – rekoh – sad smo doznali puno o Vama i Vašim počecima, nego, mene zanima i ponešto o modi jer ste gost modnog portala. Iako možda nije očekivao ovakvo pitanje, Zoran je spremno i srdačno odgovorio i na njega.
– Naravno, volim lijepu odjeću  i mogu reći da uvijek pazim što ću odijenuti za neke prilike i događaje. Pretežno je to casual look ali volim i elegantnije stvari. Veliki sam ljubitelj košulja i biram pretežno crnu, tamniju graderobu. Pola ormara mi zauzimaju košulje a u ljetnim mjesecima me ponajviše možete vidjeti  u njima.
– Brandovi? Volite ih, ne volite? Marite li uopće za njih?
– Što se tiče brandova, nikad na njih nisam obraćao veliku pažnju.  Jednostavno,  pogledam u izlog i ako mi se nešto jako svidi, to ću i uzeti.
– Ciljevi u životu? Puno ste do sad postigli…što je slijedeće?
– Uvijek sam pred sebe postavljao vrlo visoke ciljeve i trudio se da srušim ponekad teško savladive prepreke, koje su me na putu prema cilju čekale. Jos od srednjoškolskih dana gledao sam kako ću si zaraditi  džeparac. Proučavao sam dizajn web stranica i mogućnosti da dizajniranjem stranica  zarađujem. Tada sam shvatio i  koliko je rad težak i naporan te naučio više cijeniti zarađeni  novac.
Danas mi je cilj da u fotografiji što profesionalnije obavim svoj posao i da se uvijek popnem  stepenicu više.
BiH trziste je slabo razvijeno što se tiče mode i fotografije i volio bih se okušati  u velikim svjetskim modnim centrima (gradovima). Ne bojim se velikih izazova i kao svaki čovjek koji voli svoj posao, gledam da ostavim trag iza sebe te  da zadovoljim sebe  i druge svojim radom. Samim talentom nije zagarantiran uspjeh, to je samo mali dio u odnosu na volju.
Samo upornim i kvalitetnim radom stiže se do cilja.

www.mrdjenovic.com

Posted by on May 31 . Filed under Interview. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Fashion photography: Zoran Mrđenović”

  1. […] :: 01.05.2010. :: Marla design (fashion magazin) – Intervju http://www.marla-design.com/archives/3325 […]

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA