Home » Trendovi » Paisley na dva načina

Paisley na dva načina

Paisley uzorak, poznat u svijetu kao sinonim za uzorak kapi, suze, punoglavca, bio je vrlo popularan sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a svoje porijeklo vuče s istoka, iz Azije, iako je svoj naziv dobio po Paisleyu u Škotskoj. Datira unatrag dva tisućljeća, u indo – europske kulture, a početke mu nalazimo još u keltskoj umjetnosti. Ponajviše je upotrebljavan i razvijen na području Indije. Poznati su tako tkani šalovi iz Kašmira, paisley uzorka, koji su tokom 18. stoljeća doputovali ponovno na europski kontinent, točnije u Britaniju.

Iako su šalovi postali vrlo brzo popularni, bili su prilično skupi i mnogima nedostupni pa su se proizvođači dosjetili izraditi njihove kopije u povoljnijem materijalu. Tako su nastale razne izvedbe paisleya, dostupne širem krugu potrošača, a danas se uzorak printa na svilu, pamuk ali i sintetske materijale u ogromnim količinama.

Ove sezone ponovno je vrlo tražen i moderan, vrlo zastupljen (posebno u muškim kolekcijama) zahvaljujuć povratku stila sedamdesetih, a možete ga isprobati u modernoj verziji, kombinirajući ga s urbanim, nosivim i modernim odjevnim komadima.

Haljinu paisley uzorka, posebno onu zagasitijih tonova, kombinaciju tamnoplave, bordo, ružičaste, možete nositi u gipsy stilu, uz krznenu jaknu s dva lica crvenkasto-smeđe boje ( imitacija janjeće kože). Dodajte joj remen iz velura, sivkaste tonove modnih dodataka, kako biste smirili kompoziciju. Uz ovaj stil haljine najbolje pristaju čizme wedges sa platformom, viseće naušnice s dodatkom poludragog kamenja  življih tonova te kapice riža boda, s malim šiltom.

Paisley uzorak možete nositi i na svilenoj bluzi, a jedna od kombinacija prigodnih za ured je ona, u kojoj se bluza pussy bow paisley uzorka (zagasitijih tonova) kombinira uz hlače oker tona, širokih nogavica i na crtu. Ovaj look lijepo  dopunjava jaknica rustikalnog detalja, odnosno cardigan sa decentnim detaljima na orukavlju, a tako i ostali dodaci poput šešira petrol tona trilby stila, trobojne pumps college stila i vrećasta smeđa torba. Cijeli look traži samo još jedan impresivni detalj – prsten sa zelenim stakalcima ili crvenkastozlatnog tona, s dodatkom peridota.

foto: pinterest, blogpatternbank.com

Posted by on Dec 11 . Filed under Trendovi. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2021 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA