Home » Inspiracija, Slide » U potrazi za idealnim outfitom I

U potrazi za idealnim outfitom I

„Pojest ću sve kolačiće“ pjevala je nekoć Marina Perazić, s prizvukom zloće. „…I tebi u inat postat ću debela“ – nastavljali su se stihovi, potvrđujući njen naum. Mi, tadašnje teenagerice, grleno smo oponašale njen promukli vokal i strastveno stiskale replay button. Orilo se iz naših domova, kazetofon se pregrijavao, mnoge su tamanile kolačiće ne razmišljajući o posljedicama prejedanja „njemu“ u inat jer lako smo i stabilno održavale vitke linije a još lakše osvajale muškarce. Ne znam kome se Marina u pjesmi inatila, čini mi se ipak najviše sebi no “poremetila” je svojim primjerom mnoge tada mlade figure, od kojih do danas neke nisu dovedene u red. Stvari su se u mnogih dama zakomplicirale u kasnijem životnom razdoblju, uslijed previše stresa, loše prehrane, kod nekih u razdoblju trudnoće a ponegdje i radi zdravstvenih problema. Zbog svega nabrojanog mnoge su dame rekle zbogom XS i S odjevnoj veličini a poneke uselile čak u konf. 46. Često bi rado isprobale i ponijele neki od trendovskih modela no radi odjevne veličine trpe mnoga modna odricanja. Upravo zbog njih ali i svih onih nezadovoljnih, nesretnih koje visina, figura ili dob ograničavaju u ispunjenju modnih apetita, kreirala sam ovaj tekst.

Pripadate li skupini kupaca koji ne razumiju potpuno svoje modne prohtjeve, nemaju jasnu viziju što odijenuti za koju prigodu i često ulaze u trgovinu zbunjeni ali dobre volje, vjerojatno imate znanje „prepoznavanja“ kad ugledate neki odjevni predmet i „zaljubite se“ u njega na prvi pogled. Zanimljivi ste kao osoba, s vama je vjerojatno lako raditi, trgovci vas vole a možda vas se može i nagovoriti da kupite nešto što nije vaš stil. No, kad dođete kući, pred svoje ogledalo, rasplinu se komentari laskavih trgovaca i odjevni predmet više ne izgleda tako atraktivno kao u trgovini a više niste sigurni ni da li vam uopće pristaje i imate li ga s čime nositi. Vaša brzopleta odluka koštat će vas otplate rate, jedne, dviju, više a odjeća koju ste si priuštili neće ispuniti namjenu, boravi li češće u vašem ormaru nego na vama.

No, ne tugujte. Svakome se barem jednom dogodi greška pri kupovini – i kupcima dobre volje i mrgudima ali i onima istančanog ukusa i stila. Svi imamo komade koji su  nas bar jednom, na prvu osvojili a poslije nismo znali što bismo s njima.

Ne dozvolite si samo da se greške prilikom kupovine događaju često. Imućniji kupci i oni kojima se ne da misliti, opterećivati odabirom odjeće i kombiniranjem u skladu s njihovim stasom, često unajme stilista koji to čini za njih. Tako barem imaju koga kriviti ako se dogode odjevne greške. No, ako u shopping idete sami ili u pratnji prijateljice, uvijek neka vas vode samo vaše želje, koliko god konfuzne bile. Vi najbolje poznajete svoj ukus i znate u čemu se najbolje osjećate a na modnim stručnjacima je da ga upakiraju u odjevni predmet prema vašem stasu.

Pregledajte prvo časopise, modne emisije, portale, prikupite informacije što je nova u svijetu mode, pregledajte potom sadržaj svog ormara te utvrdite što bi bilo zgodno dokupiti, što bi osvježilo vaš stil, što mislite da bi rado nosili te u čemu se u stvari vidite kao osoba. U sebi to svatko  zna, samo se većina boji osvijestiti i naglas izgovoriti svoje želje.

Pritom mislite i na svoj stas, svjesni eventualnih nedostataka i prednosti. Nedajte se zbuniti od vještih trgovaca, ima ih vrlo neiskrenih pa ćete možda u nekoj odjeći na koju vas nagovore izgledati gore nego ikad. Ne pristaje svakom stasu sve, to ste odavno utvrdili i prihvatili. Konstitucija našeg tijela često nas stavlja u okvire, htjeli mi to ili ne te postavlja granice pri odabiru ako ne želimo izgledati smiješno i neozbiljno.

Nikad ne pokušavajte ući u preusku odjeću ili manji konfekcijski broj, samo zato što vam se dopada model i jer vam odgovara blazer 40 a suknja 38 pa vam ne žele kostim prodati u toj varijanti. Presmioni, neozbiljni krojevi možda ne pristaju ni vašem karakteru ni stasu. Prihvatite da skoro nema potpuno idealnog tijela. Modeli i slavne osobe često se smatraju idealnima no i oni su samo blizu idealnog jer je i njihov izgled promjenjiv i na udaru godina kao i posljedica životnog ritma i neurednog življenja.

Njihove proporcije najčešće su pod kontrolom osobnih trenera a nerijetko se u njih uplete i estetska kirurgija. Pravilno odabran odjevni predmet može dosta toga zakamuflirati, donosi dodatno samopouzdanje a ako se k tome zna i nositi, kombinirati…vrijedi više od iznosa koji je provučen na POS –u.

Jedan od većih „problema“ koji muči većinu žena su nepravilne proporcije, prejaka bedra i stražnjica u odnosu na ostatak tijela, koji su karakteristični  za mulatkinje, crnkinje i latino –žene a iako se u tim kulturama smatraju lijepima i poželjnima, neki zapadnjaci smatraju ih nedostatkom.

Ukoliko ste spomenute građe tijela i u mlađoj dobi, ne trebate se rastati od sexy hot pants, bitno je birati one malo duže, ne preuske i uz nogu već ležernije, s manđetom i povišenim strukom te zapeglane na prednjici. Noge će tada djelovati vitkije,  izduženije, stražnjica malo manja. Imate li veću pozadinu, ne morate se pozdraviti ni s uskim trapericama. Birajte uz njih topiće i tunike koji prekrivaju stražnjicu ili po sebi imaju vodoravne nabore, čime svraćate pažnju na gornji dio tijela.

Ovakav odjevni predmet prikrit će i izraženi trbuščić. Trbuh se prikriva i empire krojem, topićima i haljinama rezanima ispod grudi. Zanimljivi modni dodaci poput ogrlice u V i visoke pete s platformom skrenut će pogled na sebe i izdužiti vašu liniju.

Imate li naglašeniju stražnjicu, nosite jednobojni, tamniji, jednodijelni kupaći ( visoko izrezan), tamni kombinezon, kožne hlače i leggings, brazilski bikini, yoga hlače, bodycon haljine, šorceve (tamne i s uzdužnim uzorkom),  pencil suknje do koljena i ispod koljena ( poželjno tamnije, rezane po dužini i s vidljivim metalnim patent zatvaračem), tamni skinny jeans sa džepovima, vidljivim prošivom.

Oblik jabuke najviše voli hlače ravnih nogavica, malo dubljeg kroja. Cilj je napraviti dobar balans vaše figure pa ukoliko ste apple type, izbjegavajte hlače koje se “lijepe” uz vaša bedra. Također, birajte meke tkanine, pletiva, iz svilenih i pamučnih vlakana, koji daju meke siluete. Za vas su najbolje jednobojne ili tonirane haljine. Odjeća u dvije boje (različite za gornji i donji odjevni predmet) tijelo “lomi” na pola a jednobojna vas čini višima. Tamnije boje topova, gornjih odjevnih predmeta sitnijeg uzorka učinit će vas mršavijima a neki ukras, detalj, uzorak u području bliže ramenima i vratu svratiti pažnju sa struka. Izbjegavajte preveliki uzorak, kocke, prejake boje za gornje odjevne predmete jer će vam vizualno dodati kilograme. U području većeg trbuha dopušteno je meko vezivanje odnosno preplitanje vrpce, koje formiraju lažne nabore. Majice ovalnih krajeva i duži rukavi kamufliraju trbuščić, skrećući pažnju na sebe. Birajte V izrez na topovima, haljinama, majicama jer oni odvlače pažnju s jačih ramena.Preširoke majice kao i one s puf rukavima nisu za vas, birajte tanji top u kombinaciji sa twin set jaknom.

Kruškolika figura, jača bedra a uski struk traže hlače koje će vizualno suziti naglašena područja vašeg tijela, pa su idealne hlače koje nemaju džepove sa strane i nešto širi model nogavica. Također, radi izduživanja figure, odaberite cipele s visokom potpeticom uz ovaj model hlača. (nastavlja se)

Nives Stepinac Grgurić autorica je velikog broja članaka na fashion & lifestyle stranicama marla-design.com i whattafashion.com, na kojima obrađuje teme vezane uz modu i lifestyle, međuljudske odnose. Kao kolumnistica na portalima glam.hr i portaloko.hr obrađuje također teme iz spomenutih područja. U vezi suradnje i poslovnih ponuda molimo ostvarite kontakt putem obrasca na marla.com.hr

Posted by on Apr 8 . Filed under Inspiracija, Slide. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA