Home » Interview, Kolumne, Media, Slide, Text by Durica » U gostima: Marta Miljanić

U gostima: Marta Miljanić

Predstavljamo mladu i iznimno talentiranu dizajnericu Martu Miljanić, dobitnicu Elle fashion nagrade za dizajnerski talent.

Otkad traje vaša ljubav prema modi?

Oduvijek sam se interesirala za umjetnost. Sjećam se da sam još kao dijete listala i čitala knjige o povijesti umjetnosti, arhitekture, o raznim svjetskim muzejima,slikarima, redateljima, arhitektima, dizajnerima, glazbenicima, itd. Od roditelja sam naslijedila ljubav prema umjetnosti,a li nikad nisam bila primorana baviti se time. Sama sam nekako pronašla sebe u svemu tome i gajila ljubav i strast prema tome. Tek sam se kasnije (u gimnaziji) poželjela zapravo baviti time pa sam krenula na pripreme za upis na akademiju. Kada sam upisivala akademiju, shvatila sam da želim upisati kostimografiju jer sam, iz moje točke gledišta, tu najviše mogla kreativno i likovno eksperimentirati i izraziti se.

Kakva je vaša vizija žene za koju dizajnirate odjeću?

Nemam određen tip žene kojoj bih dodijelila svoje modele, ali dok stvaram, u glavi su mi uvijek žene sa stavom i koje bi bile dovoljno hrabre da se usude biti drugačije, ne samo zbog toga što bi nosile na sebi već i što imaju i unutra.

U čemu pronalazite inspiracije za kolekcije?

Inspiraciju tražim u svemu i dosta toga me inspirira. U glavi uvijek imam određenu viziju onoga što bih sljedeće mogla raditi i shodno tome tražim i istražujem. Istraživanje vam se uvijek svede na skup informacija, a što više imate informacija o nečemu, tim bolje možete upotpuniti svoju ideju i oživjeti ju. Dosta me inspiriraju film, arhitektura, glazba, razni pravci u umjetnosti i mnoge druge stvari koje nisu vezane za umjetnost. Inspiriraju me životi mnogih ljudi koji su dali doprinos u umjetnosti,znanosti, književnosti. Uvijek nekako sve promatram kroz emocije i vodim se emocijama dok radim i mislim da je jako bitno prenijeti određenu emociju u to što radite.

Dosad ste predstavili nekoliko samostalnih kolekcija; koju smatrate najuspješnijom?

Svaka je na svoj način bila uspješna i sa svakom sam zadovoljna, jer, kad pogledam unazad, napravila sam i realizirala sve kako sam zacrtala. Mogu sad iz ove točke stati i promotriti svoj razvojni put i kako sam se ja mijenjala kao osoba i kako je to utjecalo na moj rad. Pri tom mislim da sam svaku svoju kolekciju uspjela stilski, na meni svojstven način, povezati i zadržati određene elemente koji me karakteriziraju kao dizajnera.

Školovana ste dizajnerica; koliko je, prema vašem mišljenju, formalno obrazovanje bitno za posao dizajnera?

Fakultetsko obrazovanje može, a i ne mora biti bitno , ali je važno jer na fakultetu dobijete određene smjernice koje kasnije možete iskoristiti i primijeniti u budućem poslu. Bitno je da shvatite da ste rođeni za određenu stvar i da to radite iz ljubavi, a sve ostalo se može usput naučiti. Uostalom, učimo dok smo živi.

Dobitnica ste nagrade Elle fashion za dizajnerski talent; koliko vam ona znači i je li vam pomogla u karijeri?

ELLE Fashion Award mi je bila kao vjetar u leđa. Dokaz da sam na dobrom putu i da to što radim vrijedi i da trebam nastaviti u tom smjeru. Nagradu sam dobila nakon prikazivanja svoje prve samostalne kolekcije na kojoj sam radila odmah nakon što sam diplomirala.

Kako je vaša kolekcija „Souls of Aries“ dospjela u kineski izdanje Vogua?

Iskreno rečeno, ne znam, ali sam bila pozitivno iznenađena i sretna što je netko prepoznao moj talent i ocijenio da moj rad vrijedi da se nađe tu. Puno sam radila na kolekciji i bilo mi je jako važno da se do kraja izrazim likovno i kreativno i da naglasim određene elemente na taj način.

Kako ocjenjujete modnu scenu u Srbiji i poznajete li rad hrvatskih dizajnera?

U Srbiji postoji dosta odličnih dizajnera čiji rad pratim i cijenim. Jedino što vidim kao prepreku je činjenica da nemamo dobro razvijeno tržište za modu kao ni publiku u odnosu na svjetske metropole i svjetsko tržište.
Pratim hrvatsku scenu i scenu svih država uokolo. Mislim da (bar mi se tako čini) je scena u Hrvatskoj na korak ispred naše. Voljela bih nekad da posjetiti Cro A Porter I Fashion Week Zagreb, a i voljela bih prikazati neku svoju kolekciju na jednom od njih.

Koju biste poznatu osobu željeli odjenuti?

Često sam razmišljala o ovoj temi i nitko mi na našoj domaćoj sceni nije dovoljno inspirativan, osim možda Josipe Lisac za koju bih voljela napraviti neki kostim za scenu.
Što se tiče strane scene željela bih nekad vidjeti Madonnu, Kylie Minogue, Florence Welch, Björk

i Róisín Murphyu svojim modelima. Jako su mi inspirativne, i glazbeno i stilski, veliki su utjecaj ostavile na glazbenoj sceni i svaka je od njih za sebe glazbena i modna ikona. Za mene, one su žene sa stavom i karakterom, hrabre i ne plaše se da budu drugačije i da prenesu određenu poruku kroz svoje nastupe, bez obzira na kritiku.

Na čemu trenutno radite?

Trenutno se želim odmoriti i onda se posvetiti nekom sljedećem projektu. U glavi već imam neke ideje kojima ću se posvetiti nakon kratkog odmora.

Marta Miljanić se po prvi puta predstavila na FASHIONCLASH – u u Nizozemskoj s kolekcijom A Swan is Born.
Kolekcija ‘’A Swan Is Born’’ je inspirirana filmom Black Swan, kao i dijelovima opere Čajkovskog Labuđe jezero.
Želja je bila da se prikaže susret svijetle i tamne strane bijelog i crnog labuda kroz njihove karaktere. Bijeli labud predstavlja ženu koja je krhka, nježna i nesvjesna postojanja mračnih osobina.
Transformacija Bijelog labuda u crnog otkriva njegovu tamnu stranu koja ga na kraju vodi u totalno ludilo.
Ono što se javlja kao izražajna crta kolekcije su svijetli tonovi koji prelaze u tamno, koji su oblikovani ženstvenim materijalima (svila, muslin, til s kožnim elementima) i dodavanje i poigravanje s određenim elementima (korzet vezanje). Kolekciju bismo mogli opisati kao susret svijetlog, lijepog s mračnim.
Fokus je na bijeloj boji s prijelazima u crno. Elementi na jaknama, haljinama i hlačama s korzet vezanjem su simbolički prikaz emotivnog rastrojstva, rana, ožiljaka i bola, kao i same transformacije dobrog u zlo.

Interview by Durica

Posted by on Aug 4 . Filed under Interview, Kolumne, Media, Slide, Text by Durica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA