Home » Fashion report, Media, Modni dizajneri » Neiskusni dizajneri naivno kopiraju tuđi rad

Neiskusni dizajneri naivno kopiraju tuđi rad

Inspiraciju traže u modelima koji su kreirani prije više godina u nadi da su zaboravljeni. Jean Paul Gaultier jedan je od najkopiranijih.

Ovosezonski Schwarzkopf Cro A Porter privukao je veći broj dizajnera koji su svoje radove pokazali zagrebačkoj publici. U prva dva dana vidjeli smo četrnaest dizajnera i njihove nove kreacije, a u posljednja dva njih još petnaest.

Unatoč tome što poslovni krugovi pričaju o krizi, u modi krize kao da nema. S obzirom na količinu i tempo kojom se mijenja, nalikuje konzumiranju hrane. Potrebe su svakodnevne, količina i kvaliteta različita. Razlog je to više da neke modne kolekcije i nisu dovoljno svježe i dobre za konzumaciju jer se većim dijelom nudi poznati meni bez velikog dizajnerskog umijeća.

Jedan od najvećih problema pri kreiranju kolekcija je kontinuitet i dosljednost ideje. Modeli koji su prvi u kolekciji obično bude nadu da će do kraja izgledati dobro, kako kreativno, tako i tehnički. Nažalost, u sredini kolekcije kreativni tonus obično pada, pa se najčešće gubi osnovna dizajnerska nit. Finale, koje bi nas trebalo ostaviti bez daha većinom završava s dosadnim dugačkim haljinama rezanim u struku punog kruga i prozirnim tkanina koje se vuku pistom i zapinju o previsoke pete.

Jedan dio manje iskusnih dizajnera, namjerno ili naivno, zna ponuditi odjeću koja previše nalikuje već viđenim modelima poznatih svjetskih modnih kuća. U nadi da je publika manje informirana, ponude kopiju kolekcije manje afirmiranih dizajnera. Poneki inspiraciju traže u modelima koji su kreirani prije više godina sve u nadi da su zaboravljeni.

Jean Paul Gaultier je jedan od omiljenih kreatora čiji modeli neodoljivo podsjećaju na modele nekih naših kreatora. Nakon što je kuća visoke mode Lanvin doživjela svoj veliki modni preokret, njihove kolekcije postale su baza našim kreatorima. Ljubimac je i Tom Ford, kao i odlične kolekcije Burberry, a nađu se i kopirani dijelovi odjeće Chloé i Celine.

Nastavak teksta na www.zagrebancija.com

Text by Branka Vučetić Atletić, Profokus

Posted by on Apr 9 . Filed under Fashion report, Media, Modni dizajneri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA