Home » Dizajn, Inspiracija, Media, Slide » Kozmopolis Leona Landeke

Kozmopolis Leona Landeke

Umjetnost je mjera. Pronaći pravu mjeru ideje, teme i tehnike je stvaranje vlastitog umjetničkog izričaja, onoga što nazivamo stilom – autentičnim autorskim rukopisom. Stvaralaštvo je upravo ta, svjesna ili nesvjesna, isprovocirana ili spontana, potraga za artikulacijom onoga što autor u sebi nosi, traganje za izrazom vlastitog duha, sublimacija svega onoga što smo mi sami. Stvarati znači učiniti gestu odabranom nijansom koja daje baš onaj autentični ton našega ja. Otisak koji ostavljamo je onoliko nježan ili grub kolika je i naša stvaralačka umješnost.

Slike Leona Landeke odaju autora izrazito naglašenog umjetničkog senzibiliteta, slojevitih boja i apstraktnih simbola. Landeka je slikar usuglašene glasnoće boja, kolorita koji imaju izražen i suptilan tonalitet. Postoji osjetilna mjera – sklad boje, tona i slikarske geste u kozmičkim prostorima kolorističkih kolaža na kojima se ocrtavaju i oslikavaju simboli.

Pikturalna tapiserija povlači se u nadrealno i apstraktno blještavilo nesputanih i oslobođenih arhetipskih prostora, kozmičkih mapa naše podsvijesti. Reljefne naslage boja odraz su metafizičke potrage za autentičnošću, ekspresije svoga razbijenoga unutarnjeg svemira. Koloriti na slikama variraju od svijetlih do tamnih tonova, od dekorativnih do dubinskih slojeva. Slikarska gesta nije prenaglašena, pretenciozna, već usuglašena s tonom i temom. Usklađena žestina izraza još je naglašenija što su slikarski prostori slobodniji na velikim formatima platna koje Landeka često koristi.

Slike su stilski povezane, ne i tematski, svaka je motivima unikatna. Ne ponavljati se, a biti stilski prepoznatljiv.

Nebojša Janić

Posted by on Dec 22 . Filed under Dizajn, Inspiracija, Media, Slide. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA