Home » Interview, Kolumne, Media, Slide, Text by Durica » U gostima: Petar Hranuelli

U gostima: Petar Hranuelli

Ugostili smo mladog i uspješnog bračkog kipara Petra Hranuellija koji nas je odveo u svijet skulptura i rekao nam nešto više o svojoj ljubavi prema umjetničkom izražavanju.

Jeste li oduvijek željeli biti umjetnik?

Da. Rodio sam se na Braču, djetinstvo proveo u Postirama, a s kiparstvom sam počeo već u 8. razredu osnovne škole. 1994. sam imao svoju prvu samostalnu izlozbu, znači, na sceni sam već punoljetan, 18 godina.

Može li se u Hrvatskoj živjeti od umjetnosti i kakav je položaj umjetnika danas u našoj zemlji?

U Hrvatskoj se može živjeti, ali malo teže od umjetnosti. Tu nema redovitih primanja, ali ako radite i shvaćate umjetnost ozbiljno, onda će kad tad to isplivati van i moći će se živjeti od umjetnosti, iako ne treba biti samo u Hrvatskoj jer umjetnost nema granica.

Gdje pronalazite inspiraciju za svoj rad i kako birate motive?

Zadnje vrijeme inspiracija mi je u ženama punijih oblina radi volumena, iako u stvarnosti volim zgodne i vitke, ali tako nešto ne mogu raditi u mom omiljenom materijalu, a to je kamen. Motivi sami dođu, iako da radim samo jedan motiv i cijeli život nikad ne bih napravio sve jer ipak rad u kamenu zahtijeva vremena i strpljenja.

Gdje su sve izložene vaše skulpture?

Moje skulpture stvarno možete pronaći u jako puno zbirki u Hrvatskoj (Splitu, Braču, Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku…) i inozemstvu (Londonu, Njemačkoj, Srbiji, Sloveniji…).

Koliko dugo, u prosjeku, izrađujete jednu skulpturu?

 U prosjeku ovisi o veličini same skulpture – od 3 do 15 dana, ako se radi i o većoj onda i više, iako zadnje vrijeme radim komorne skulpture visine cca 30-tak cm za koje mi treba oko 3 dana rada.

Koji svoj rad smatrate najuspješnijim?

Nažalost, nemam toliki ego pa da smatram nešto najuspješnijim radom. Meni je svaki rad drag dok ga radim, a kad ga napravim i prođe par dana, onda radim iznova jer nikad nije to što bi moglo biti, znači, savršenstva nema.

Na koliko ste se dosad izložbi predstavili i koju smatrate najznačajnijom?

Predstavio sam se na nekih 30-tak samostalnih i nekih 70-tak skupnih izložbi.

Od toga značajnije su bile: 2002. 3 hrvatsko trijenale crteža – Klovićevi dvori – Zagreb, 2004. 3. hrvatsko trijenale akvarela-Karlovac-Zagreb, Slavonski Brod, 2005. XL. Ličko anale – Muzej Like-Gospić, … 2008. Galerija Prica-Samobor, 2010. Galerija Zvonimir-Zagreb, 2011. Gliptoteka- „Skulptura u kamenu od 1991.-2011.“-Zagreb, …..

Koje materijale koristite u svom radu?

Isključivo kamen – mramor i granit.

Kada i kako se rodila ideja o pokretanju umjetničke on-line galerije www.remek-djela.com?

Ta je duga priča počela 2005. Žalosno je što u Hrvatskoj nitko ne promovira umjetnost tako da postoji isključivo rad te galerije Remek-djela, što je možete naći na internetu i na facebooku, promocija likovne umjetnosti na međunarodnom nivou. Pod on-line izložbe možete također naći i dosta o umjetnicima i njihovom radu….

 

Tko su vam uzori u radu?

Normalno da svatko ima uzora u radu, a meni je u radu najveći uzor kamen jer ja, kad ga vidim, oblikujem ga kako on zahtijeva, znači, poštivanje materijala i iskorištavanje materijala do kraja. Ipak sam ja s Brača pa moramo šparno iskoristiti materijal. (smijeh) A među velikanima iz umjetnosti poštujem velikog kipara Marinija Marini, Goldonija …

Na čemu trenutno radite?

Upravo nedavno je završena skulptura Anđeo na ljuljački, što ste mogli vidjeti u medijima. Postavljena je na Hvaru u Villi Menegnello. Nije to sve, ima još, ali ne smijem previše otkrivati jer uskoro će biti u Zagrebu izložba skulptura pa ćete biti upućeni i pozvani.

Inače, sve ostale detalje možete vidjeti i na mojoj osobnoj stranici www.petarhranuelli.com koja se često ažurira i ima uvijek novosti.

Interview by Durica

Posted by on Nov 24 . Filed under Interview, Kolumne, Media, Slide, Text by Durica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA