Home » Inspiracija, Kolumne, Media, Slide » Ljepota i okoliš 2.dio – Equa bočica

Ljepota i okoliš 2.dio – Equa bočica

Ovog ljeta pisala sam o plastičnim vrećicama i kako one štetno djeluju na naše zdravlje i okoliš, a danas ću pozornost obratiti na plastične bočice i upoznati vas s ekološkim i veoma elegantnim Equa bočicama.

Svakodnevno se susrećemo s plastičnim bočicama iz kojih pijemo vodu, razna osvježavajuća gazirana ili negazirana pića, a posljedica našeg korištenja su prevelike količine plastičnog otpada koji na kraju predstavlja ekološki teret za Zemlju. Plastici je potrebno najmanje 500 godina da bi se razgradila, a najnovije istraživanje pokazuje kako su za flaširane vode potrebna velika postrojenja kako bi se izvukle iz zemlje uz dodavanje određene količine minerala, ponekad se distribuiraju na drugi kraj zemlje. Jedina dobra stvar je što sve rjeđe nailazimo na bačene bočice u prirodi, budući da je mnogima skupljanje istih, postao skoro jedini izvor prihoda usred današnje krize. S jedne strane se štiti okoliš, a s druge dolazi do zarade jer je zasad cijena jedne plastične bočice 0,50 lipa; ne uključujući ambalaže od ulja, octa, deterdženta, omekšivača rublja, šampona i regeneratora.

Ako plastika sadrži opasnu kemikaliju BPA(bisfenol A), ona može reagirati sa sadržajem u bočici i na taj način prouzročiti razne hormonske poremećaje. Kada tijekom ljeta smrzavamo vodu, dolazi do ispuštanja velike količine dioksina kao jednog od najopasnijih supstanci. Dakle, on se ne otapa u vodi, već se nakuplja u našem masnom tkivu i ima vrlo visoku kemijsku postojanost.

Na dnu ambalaže plastičnih bočica nalazi se trokut koji sadrži broj u sredini, a možete naići na slijedeće:

Najviše se koriste za proizvodnju plastike PVC i PET koje ometaju djelovanje hormona u tijelu. Kemikalije u vodu ne ispuštaju bočice koje sadrže plastiku pod kraticama HDP, LDPE i PP.

Budući da ih je jako teško pronaći, tu nastupa EQUA bočica koja je proizvedena iz kvalitetnog i ekološko besprijekornog materijala Eastman Tritan koji ne sadrži po zdravlje opasnu kemikaliju BPA niti druge tvari koje dovode do estrogenskih aktivnosti. Na plastičnoj bočici pri dnu ćete naići na jednu od gore navedenih kratica, a kod Equa bočice se nalazi oznaka – Tritan. On je biljnog izvora, a njegove značajke su tvrdoća, hidrolitička stabilnost te temperaturna (+100°C) i kemijska otpornost.

Nastavak teksta na myinspiringeveryday.wordpress.com

Text by Marina Đarmati

Posted by on Nov 8 . Filed under Inspiracija, Kolumne, Media, Slide. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA