Home » Kolumne, Media, Modni dizajneri, Slide, Text by Marijana Skender » Ivan Man: “Emporio Armani plagirao je dizajn moje ogrlice!”

Ivan Man: “Emporio Armani plagirao je dizajn moje ogrlice!”

Mladi dizajner Ivan Man, koji živi i radi u Berlinu otkriva sve o novoj kolekciji inspiriranoj austrijskim filozofom Wittgensteinom, ali i o aferi sa slavnim dizajnerom koji je u veljači ove godine na reviji u Milanu prikazao ogrlicu identičnu njegovoj.

Inspiraciju za najnoviju kolekciju pronašli ste u austrijskom filozofu Ludwigu Wittgensteinu. Zbog čega baš Wittgenstein kao povijesna ličnost i na koji način se njegov lik odražava u kolekciji?

Zapravo, ja uvijek imam jednu inspiraciju, bolje rečeno motivaciju koja me vodi kroz moj rad koji ovisno o kolekciji traje pet mjeseci a ponekad i više. L.Wittgenstein je ovaj  put moja motivacija jer me fascinirao svojom osobnošću. Istovremeno je bio arhitekt, filozof i slikar. No, ipak me najviše inspirirao kao filozof, njegova filozofija slika i svega onoga što vidimo oko sebe. U tom smjeru sam išao kada sam razmišljao o bojama i odabrao one koje svakodnevno vidimo u prirodi.

Pronalazite li i inače inspiraciju u osobama koje su ostavile trag u povijesti?

Najčešće da. Smatram da je izvrsno baviti se takvim ljudima. To je istraživanje koje podiže puls i motivaciju za rad.

Kakvi krojevi, boje i oblici prevladavaju u kolekciji?

Krojevi su jako čisti, možda previše minimalistički, a upravo u ovoj kolekciji primijetio sam da je moja omiljena boja maslinasto-zelena. Uvijek jako pazim na detalje i na stvari koje isprva nisu vidljive i ne čine se bitnima.

Za vas se nedavno vezala jedna afera. Emporio Armani u muškoj kolekciji za jesen zimu 2012/2013 plagirao je dizajn vaše ogrlice?

Točno. Radi se o minimalističkoj ogrlici trokutastog oblika koja je image mog labela. Od 2010. godine izlazila je u mnogim njemačkim modnim magazinima, a onda se odjednom u veljači ove godine pojavila na reviji Emporio Armani menswear A/W 2012. U početku sam bio malo šokiran i nisam znao što učiniti ni odakle krenuti jer sam mladi dizajner i nevjerojatno je kod tako velikog i etabliranog brenda vidjeti plagijat svog dizajna. Pored svega, moglo se dogoditi da netko vidi ogrlicu i kaže kako je IVANMAN kopirao Armani. Na sreću, ogrlica se dvije godine prije ove afere pojavljivala u modnim magazinima. Svatko tko malo pažljivije pogleda obje ogrlice primijetiti će nevjerovatnu sličnost.

Nastavak intervjua sa slavnim dizajnerom Ivanom Manom na svijet-mode.com

Text by Marijana Skender

Posted by on Oct 31 . Filed under Kolumne, Media, Modni dizajneri, Slide, Text by Marijana Skender. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA