Home » Inspiracija, Media, Slide » Izložbe: Kolaži, by Vatroslav Kuliš

Izložbe: Kolaži, by Vatroslav Kuliš

Dobro upućene poznavatelje opusa i slikarskog temperamenta Vatroslava Kuliša neće iznenaditi autorov novi ciklus kolaža u kombiniranoj tehnici, predstavljen pred dva dana  u Galeriji Mazuth.


Naime, moglo bi se sa sigurnošću primijetiti kako ova galerija, koja je za svoje programske smjernice odabrala njegovanje intimnijih izričaja i formata suvremenih hrvatskih umjetnika, sa svoje strane disperzira taj utjecaj i motivaciju na umjetnike da se okušaju u nekim drugačijim, manje karakterističnim formama likovnog stvaranja.

Vatroslavu Kulišu kolaži svakako nisu strano tijelo u prostoru, niti se njima počeo baviti odnedavno. Intenzivnija linija njihova stvaranja može se postaviti još u 2007. godinu, a motivacija za novu seriju svakako u novije vrijeme pripada i Galeriji Mazuth. Uostalom, kao i kod tehnike akvarela, rad u kolažnoj tehnici manjega formata zahtijeva veliku trenutačnu koncentraciju na male detalje u kadru, raspored lijepljenih elemenata, kombiniranja i nanošenja drugih slojeva materijala ( akril, kreda, ugljen, uljni pastel) koji se – suprotno uvriježenom mišljenju – ne mogu uvijek kasniej optimalno popravljati i izmiještati na podlozi.

Kompozicija slike mora biti unaprijed precizno vizualizirana, što kolaže odmiče od percepcije kako se radi o djelima umjetnikova odmora, relaksacije i pripreme za veće, tobože, ozbiljnije formate.
I kod Vatroslava Kuliša vatromet i igra geste i boje u prvom planu bit će vizualno i kompozicijski fiksirana lijepljenim novinskim predlošcima na kartonskoj podlozi. Isječci tekstova, novinskih naslova i reklama ukazivat će se na struju svijesti umjetnika u momentu rada u kolažu, ono što mu je  toga dana okupiralo misli ili utjecalo na raspoloženje, čime se kolaž otkriva kao svojevrsni likovni dnevnik.


Od samih početaka uvođenja kolaža u kubističkoj i futurističkoj umjetnosti prve četvrtine 20. stoljeća, umjetnici su preko tehnike kolažiranja gotovo manifestno komunicirali s promatračima vlastite umjetničko – estetske, političke i socijalne stavove, što je do danas zadržano u većoj ili manjoj mjeri.

Ipak, ne treba zanemariti i onu drugu stranu tehnike kolaža: igranje s dubinom prostora kadra, poliperspektivnošću, stvaranjem dinamične i vizuelno pokrenute kompozicije slike. U kolažima Vatroslava Kuliša moći ćemo pratiti suživot nekoliko planova kadra, gdje će upravo bojom i gestom umjetnik dati završni pečat tiskanom fragmentu podloge.

Kroz izmjene ekspresivnih i neobuzdano spontanih poteza i mrlja boje,  s dijelovima koji su lirski, kontemplativni i autorefleksivni autor uspostavlja krajnje intrigantan dijalog s podlogom, koji je ponekad preko tumačenja određene nijanse boje i kvantitete njezine prisutnosti na jednom kolažu, vrlo metaforičan i pun osobnih značenja.

Koliko god su u jednoj dimenziji Kuliševi kolaži sasvim osobno zapakirana likovna priča i dnevnik nizanja misli, stavova i raspoloženja, toliko su i radosna, vitalistička ili pomalo sjetna, uznemirena i melankolična igra spektrom boja kao produženim ticalima umjetnikove psihe…male likovne etide jednog kaotičnog vremena u kojemu umjetnik uspostavlja središte intimne, kreativne snage, čisti percepciju od nakupljenih senzacija i podražaja, od artificijelnog balasta vanjskog svijeta.

Izložbu Vatroslava Kuliša u galeriji Mazuth možete razgledati do 8. studenog 2012.

Izvor teksta, predgovor kataloga: Iva Körbler

Fotografije: Goran Vranić, Vanja Sviličić

Organizator izložbe:
Galerija Mazuth
Vladimira Varićaka 11
tel: 098/9346-990
galerija.mazuth@gmail.com
galerija.mazuth

Posted by on Oct 21 . Filed under Inspiracija, Media, Slide. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA