Home » Interview, Kolumne, Media, Slide, Text by Marijana Skender » Katarina Cvitković: U Ameriku nosim i svoju kolekciju torbi

Katarina Cvitković: U Ameriku nosim i svoju kolekciju torbi

 

Nova nada Hrvatske modne scene, dizajnerica Katarina Cvitković koja je na nedavno održanom, trećem Europe future fashionu u Splitu u kategoriji „mladi dizajner“ pobijedila konkurenciju od 11 kandidata te na taj način osvojila sudjelovanje na dva prestižna modna događaja u Americi, za Whatta Fashion govori o svojim modnim počecima, planovima za budućnost i iskustvu koje je stjecala u poznatim modnim kućama u Milanu.

 Za početak, kako je započelo zanimanje za modu i dizajn?

Oduvijek sam voljela umjetnost. Još kao djevojčica zabavljala sam se slikanjem, crtanjem, izradom nakita, šivanjem… Kroz osnovnu školu sve je bio hoby, a nema bolje stvari nego kad vam hobi postane profesija. Slijedeći tako svoje srce upisala sam Školu likovnih umjetnosti u Splitu te sam se nakon završene prve godine opredijelila za modni dizajn, nakon čega je bilo logično da ću nastaviti u istom smjeru.

Mislim da je najljepše kad imaš priliku slijediti svoje snove iz djetinjstva, oni mi se čine nekako najiskreniji.

 Diplomirali ste modni dizajn na milanskom Istituto Marangoni, koliko Vam takvo obrazovanje pomaže u sadašnjem radu?

Puno. Budući da je to jedan od boljih fakulteta i profesori su bili jako dobri. Uglavnom su to bili ljudi koji su radili ili još uvijek rade paralelno u modnoj industriji. Osim samog fakulteta mislim da mi je jako pomoglo i upoznati ljude različitih kultura s kojima sam se tamo družila. Bilo nas je iz svih dijelova svijeta, a najmanje iz Italije.

 Koje su katakteristike Vašeg dizajna?

Nosive i čiste linije te krojevi kojih volim nadopunjavati sa ručno rađenim aplikacijama. Mislim da je svrha dizajna primarno da bude upotrebljiva i nosiva, ali da ima ‘nešto drugačije’. Zbog toga mi je drago i zabavno „igrati se“ nekim detaljima koje sama ručno izrađujem.

  Osim odjeće, dizajnirate još torbe i nakit, moglo bi se reći da na neki način već imate „zaokruženi“ brand?

Da, malo po malo se razvijam. To je proces koji zahtjeva određeno vrijeme i ljude za suradnju. Ništa ne ide preko noći.

U Americi ću se predstaviti i sa svojom kolekcijom torbi kao popratnim accessorijem.

Stjecali ste iskustvo u prestižnim modnim kućama Marni i Giancesare Conca, možete li u kratkim crtama opisati taj put?

Da, to su bila stažiranja za koja danas mogu reći da su mi od velike pomoći jer kada završite fakultet mislite da je sve jednostavno. Kada počnete raditi vidite da u modnom svijetu stvari funkcioniraju drukčije nego ste zamišljali. Dok je na fakultetu jedan od osnovnih problema kako biti točan s datumima i prezentirati se što boljim projektom, u poslu ima još jedna važnija komponeta: Kako to prodati?

To je problem s kojim se susreću sve firme i brendovi, naročito danas i sada.

Zanimljivo je gledati kako je raspoređen posao u jednoj već razvijenoj firmi koja ima „zaokružen brand“.

Marni je jedna od rijetkih firmi koja ima sve na jednom mjestu, od kreativnog studija, preko ekonomista do modelista i krojača. Tako da na jednom mjestu imaš priliku sve vidjeti.

U kreativnom studiju Giancesare Conca smo se bazirali na kreiranje i dizajniranje. Kreirali bi kolekcije odjeće, nakita, torbi za određene brandove. Ali izrada i proizvodnja bi išla van studija tako da mi nismo imali velike veze s tim…

Kakve su bile reakcije kada ste saznali da je stručni žiri između 11 kandidata odabrao Vas?

Bila sam zaista iznenađena. Od cijele te strke koja se odvijala u backstageu nisam imala vremena razmišljati o pobjedi. Naravno, nisam odmah shvatila što se dogodilo, ali već nakon nekoliko sati mi je dospjelo do glave.

Što očekujete od osvojene nagrade, predstavljanja na Charlotte fashion weeku i New York City fashion weeku?

Smatram da mi je ovo dobra odskočna daska za dalje. Tim više što je ovo moja prva realizirana kolekcija, samo sudjelovanje na dva tako velika modna događaja smatram uspjehom.

Budući da je i cilj ovakvih događanja „umrežavanje“, upoznavanje s ostalim ljudima iz struke nadam se da će mi ta poznanstva poslužiti za daljnu suradnju kao i da će ovo biti tek prvi u nizu…

Foto: Željko Šunjić

Text by Marijana Skender

 

Posted by on Aug 3 . Filed under Interview, Kolumne, Media, Slide, Text by Marijana Skender. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA