Home » Kolumne, Media, Modni dizajneri, Slide, Text by Đ. Mujadžić » Početak PFW-a: Prednosti mladim kreatorima

Početak PFW-a: Prednosti mladim kreatorima

Iz Pariza s ljubavlju, naša dopisnica…Na početku Paris Fashion Weeka predstavio se Belgijanac Anthony Vaccarello, ovogodišnji dobitnik poznatog priznanja “Andam”, koje pomaže stilistima.

Nagrada je  mladom tridesetogodišnjaku omogućila realizaciju jako sexy revije uz obalu Seine, u kojoj su obilovale mini suknje. Najmodernija dekorativna umjetnost je uveličala posebnu ženstvenost, suvremenu i osvajajuću. Metalne spone zlatnog odsjaja strukturirale su prsni koš i haljine korzete, kao i asimetrične kombinezone koje su znalački nosile fantazirane, urbane vestalke.

Zanimljiva je kombinacija crnog i tamnoplavog koju su ukrašavale čipke neobičnih, savijenih motiva. Američki topmodel Karlie Kloss završila je 25 prolazaka, skulpturalna u asimetričnoj haljini koja je otkrivala nogu i dio struka.

Prije ovog predstavljanja, u rano popodne iz kamiona parkiranog na pariškom Trgu Vosges dijelili su “Bacon sandwiche”. Uvod za originalnu smotru londonskog dvojca Nana Aganovich-Brooke Taylor, koji je konceptualist modela.
Spektakl je započeo s dvojicom muškaraca koji su sjedili jedan nasuprot drugoga  slušajući razgovore s velikim britanskim slikarom Baconom. Jedan od izvođača je glumio Bacona, odjeven u bojom uprljani radni kombinezon, jako našminkanog lica poput clowna i izvrnutom perikom.

Donesena su i deformirana ogledala da bi se što bolje reflektirala odjeća, većinom načinjena od organze, materijala koji se može proširiti i napuhati. Crvene, crne, čokoladne nijanse, boja metvice, nadahnute paletom poznatog slikara, postale su pastelne i jako svijetle. Nekolicina tunika je skrojena s namjerom “varanja oka”, kao da ih je nemoguće skinuti s rukava ili ovratnika, dok su haljine pregače pokrivale suknje s volanima, pa je sve zajedno davalo utisak “pokazivanja i skrivanja”.

Portugalska kreatorica Fatima Lopes dokazala je kako na nju treba računati na sljedećim modnim susretima. Lisabonska stilistica se poigrava s trasparentnosti, odjećom kao postavljenom na tijelo, ističući arhtektonske krojeve, ali bez strogih linija. U modele pokazane u unutrašnjosti Eiffelovog tornja unijela je poeziju i dopadljivost pa zavodljivost. Ako dominiraju drap i crne nijanse, žive boje su također prisutne pa kolekciji daju poseban dinamizam. Lopez je uvijek ženstvena, glamour, čak i sexy.

Indonezijski dizajner Harry Halim je ostvario reviju u crnom. Modeli su kao izašli iz epizode Mad Maxa i skrojeni od destrukturiranih tkanina, ponegdje poderanih ili istrgnutih. Rezovi su kao pravljeni skalpelom, a konstrukcija anarhistička pa se dijelovi odjeće naslućuju. Kolekcija je rezervirana osobnoj klijenteli. Jako kreativna moda, ali ne i nosiva.

Talijanski kreator Corrado de Biase je odabrao Galeriju Bailly za predstavljanje novih modela, za sljedeće ljeto. Odjeća je fluidna s jako naglašenim kromatskim sugestijama. Asimetričnih krojeva i predivnih boja, kolekcija djeluje poput predivne bajke. Vidljivo svježa i ističe ugodnu odjeću, klasične tendencije. Ženstvenost i dopadljiva elastičnost su najveći aduti.

Text by Džana Mujadžić

Posted by on Oct 1 . Filed under Kolumne, Media, Modni dizajneri, Slide, Text by Đ. Mujadžić. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Bikini luxe

© 2021 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA