Home » Inspiracija, Slide » Bili smo na izložbi: Fotosofia

Bili smo na izložbi: Fotosofia

Od trenutka kada sam se počeo baviti fotografijom proganjalo me pitanje naslijeđeno iz mojih crtačkih dana “Što je umjetnost?” Literatura spremna ponuditi direktan odgovor baš i nije obilna, zar ne? – započeo je svoj govor poznati hrvatski fotograf Damir Hoyka na otvorenju izložbe Fotosofia, u Karlovcu sinoć, u galeriji Vjekoslav Karas.

Prije više od dvadeset godina krenuo je na razjašnjavanje te nedoumice te završio na bečkoj Visokoj školi primijenjenih umjetnosti, gdje je uz pomoć mentorice Eve Choung Fux došao do novih spoznaja o karakteristikama, mogućnostima i ciljevima fotografije kao načina komunikacije. 1991. je krenuo zapisivati svoja razmišljanja o “mudrosti svjetla” te ih 1996. objavio u eseju Fotosofia.

U ljeto 2006. rodila se ideja o  organiziranju trodnevnog seminara, na kojemu bi prenio znanje odabranima, na osnovu radova, fotografskog angažmana i pozitivnih ljudskih karakteristika. Seminar je s godinama sve više dobivao na kvaliteti te je postao sedmodnevni mega projekt u kojemu radovi, marljivost, pozitivna energija oduševljavaju medije, pokrovitelje i publiku. Godišnje ga pohađa po petnaest polaznika, od kojih Hoyka traži da osim velike ljubavi prema fotografiji pokažu i druge kvalitete, poput maštovitosti, entuzijazma i želje za timskim radom.

U grupnu izložbu digitalnih fotografija, uhvaćeni  fotoobjektivom polaznika naprednog tečaja fotografije ”Fotosofia”, objedinjeni su zapisi iz svakodnevnog života i na karlovačkoj izložbi. Sinoć se u galeriji Vjekoslav Karas okupio zaista veliki broj ljubitelja fotografije.
Izloženo je ukupno 90 digitalnih fotografija, nastalih kroz rad šest generacija seminarista a svaki od polaznika na izložbi se predstavio jednim svojim uratkom.

Umjetnici su uglavnom mlađe životne dobi, dolaze iz Hrvatske, zemalja regije i Velike Britanije. Karlovac ima također predstavnicu – Lanu Ćosić, akademsku glazbenicu, koja je seminar pohađala ove godine.

Izložba u Karlovcu otvorena je do 30. rujna.

Više o projektu Fotosofia na službenoj web stranici: www.fotosofia.info

Foto: Alen Večanin

Text by N. S. G.

Posted by on Sep 15 . Filed under Inspiracija, Slide. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2021 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA