Home » Interview, Kolumne, Models, Text by Durica » Whatta model!!! Marko Luka Pudina

Whatta model!!! Marko Luka Pudina

Foto byDaniel Lovrić

Mora da je ovako izgledao Romeo. Sad je jasno zašto se Julia tako jako zaljubila.
Sa sve poznatijim modelom, manekenom i romantikom u duši, Markom Lukom Pudinom, popričala je naša znatiželjna Durica.

Koliko se dugo baviš modelingom i kako je do toga došlo?

Baš ovih dana je konkretno prva godišnjica; naime, prošle sam godine učestvovao na Fotosofiji 5, Damira Hoyke, gdje sam odradio svoje prve serije photoshootinga za book, a prije toga sam bio sudionik Neckermanovog natjecanja u kategoriji model, gdje sam bio u top 15 finalista, a gdje sam zapravo uvidio koliko me privlači ideja i koncept modelinga, kao i svih kategorija istog. Dinamika je uvijek ono čemu sam težio, a toga, kao i kreativnosti, u modelingu ima napretek.

Za koga si sve snimao?

Nakon Fotosofije 5 by Damir Hoyka i snimanja modnih (editorijal) fotografija za Zaru za V Magazin, snimao sam image kampanju za Stjepana Čuku za Dove Fashion Hr, kampanja proljeće/ljeto 2011., iza koje sam imao priliku raditi sa divnim ljudima iz Indije, naime za njih sam snimao i svoju prvu TV reklamu, kao i modnu fotografiju za billboarde i katalog u Indiji, za robnu marku Casablanca.

Nedugo nakon toga pružila mi se prilika “zaigrati” i u prvoj TV reklami za naše tržište, reklami za drogeriju Bipa radnog naziva “Gdje su nestale sve žene”, a gdje sam imao ulogu mladoženje, te sam isto tako izišao u print ad-u u Elleu, Storyju i slično. Kasnije sam imao i priliku surađivati sa Šimom Eškinjom vezano uz test shooting za njemačko tržište, a čije slike su bile, ja bih slobodno rekao “ugly beauty”, iliti avangarda.

Treća TV reklama bila je za Plidentu gdje sam imao ulogu jednog od četiri glavna dečka. Nakon toga sam, kao freelancer, kroz suradnju s modnom agenticom Nedom Barbarom Tomić iz agencije “Atomic Models”, snimio katalog za vodeću domaću tekstilnu tvrtku K-star koji će se uskoro moći vidjeti na njihovom webu, te snimanje u kolaboraciji ADU i TTF-a, njihovih dizajnerica i fotografa. Naravno, nosio sam i revije naših dizajnera na Dove Fashion hr za Stjepana Čuku, Cro a porter za Tomislava Bahorića te na otoku Hvaru za Tonija Rica.

Možeš li nam reći nešto više o nedavnom snimanju koje se odvijalo na Rabu?

Ovih sam dana odradio i snimanje za dizajnera Stjepana Čuku u suradnji s fotografom Hoykine Fotosofije, Rajanom Milošević, koji sa svojim kolegom Goranom (level52.net) i mladim talentima, visažisticom Emom Kerekeš, kao i stilistom/visažistom/hair- stylistom Josipom Križnjakom, manekenkom Katarinom Fafanđel koju sam sam otkrio, a kompletno je snimanje bilo u vlastitoj organizaciji mene i kolegice , PR agentice Ivane Fafanđel.

Priložio sam i jednu od fotografija sa snimanja, koja prikazuje rajsku plažu u Loparu na otoku Rabu, nakit je izradila dizajnerica Bojana Jendrić, dok je za styling bio zadužen stilist Tihomir Boljar, a odjeća je iz vlastitog fondusa modela. Snimalo se na više lokacija diljem otoka Raba, bila su četiri različita tematska shootinga, od kojih je jedan, ovaj gore, sniman u Loparu, ostali u starom gradu Rabu, te na Jablancu. Samo toliko mogu reći zasada. (smijeh)

Foto by Gea Golović, Maja Galetić

Što smatraš svojim najvećim uspjehom u modnom svijetu?

Moj najveći uspjeh treba tek doći;) Ali uspjesi, oni mali koji čine konačan uspjeh su sami po sebi aplauz i dokaz kako ustrajnost, volja i trud rađaju rezultat. Sasvim sigurno sam puno toga naučio i još ću puno toga naučiti. Bitno je ne posustati, biti svoj, uvijek i samo svoj, ne prepuštati se brzacima i toku, biti originalan, a ne ponavljan.

Tko ti je, od fotografa s kojima si dosad surađivao, ostavio najbolji dojam?

Svaki fotograf na svoj način ostavio je dojam na mene u određenom segmentu. Naime, tu se radi o simbiozi, odnosno o kolaboraciji dviju energija, što su one više usklađene, nastaje bolji rezultat, u ovom pogledu fotografija kao proizvod kolaboracije. Isto tako postoje različite energije, različite vibre, ideje, koje rezultiraju raznim oblicima kreacija. Svakako najizazovniji, pa samim time i vjerojatno onaj s najvećim utiskom je prvi shooting, koji se, ja vjerujem, nikada ne zaboravlja. Pozdravljam svu ekipu Fotosofije 5;).

Kakav je izgled muških modela trenutno “in” u svijetu mode, odnosno, poželjno ga je posjedovati?

Mišljenja sam da je “in” onaj izgled kojeg sam nametneš, ako ga zaista uspješno promoviraš, odnosno zastupaš. Rekao bih da postoji mnogo trendova, koji ovise od jedne do druge modne prijestolnice, ali jedno je sigurno: vrijedi biti unikatan, originalan, neponovljiv. Skidam kapu Andreju Pejiću koji ovih mjeseci puni članke, naslovnice, kao primjeru takvog unikata, on je svoj, neponovljiv i jedinstven, slobodan.


Što u svom izgledu smatraš najjačim adutom koji će ti omogućiti još veći uspjeh u ovom poslu?

Smatram da je jedan od mojih najjačih aduta dječačka ljepota, nježnost, a opet s druge strane muževnost kojom na pojedinim fotografijama odišem, kameleon sam, prilagodljiv situacijama i zahtjevima fotografa, što sam dokazao različitim serijama fotografija – od lifestyle fotografije, editorijalne, komercijalne, avangardne… Posjedujem oštre crte lica, izražen nos, usta, čeljust, jaku volju i lijep iskren osmijeh s “lijepo nepravilnim” zubima;)

Foto by Šime Eškinja

Koje je osobine potrebno imati da bi se uspjelo u modelingu?

Potrebno je biti skoro pa i menadžer;) (smijeh), biti dobar planer, organizator, strateg, motivator, biti dobar u ophođenju s ljudima, govornik, simpatičan, otvoren, društven, voljeti promjene i biti spreman na odricanja. Ali najvažnije od svega ostati svoj i vjeran cilju.

Koji su ti ciljevi u poslu modela?

Moji su ciljevi sasvim sigurno kreirati nešto novo, proizvesti u kolaboraciji sa fotografom, stilistom, dizajnerom, make up artistom, hair stylistom……UNIKATAN proizvod, neponovljiv osjećaj, inspirirati ljude, a najviše od svega biti UZOR, iskreni pravi, neprijetvorni uzor, kojih smatram u današnje vrijeme nedostaje.

Želim i vjerujem kako će moja riječ jednog dana u medijima imati težinu kako bih mogao izboriti bitke onih koji za to nemaju platformu, pa eto kroz fotografiju i modeling želim učiniti i takav korak. Ciljevi su svakako što više putovati, nadograditi sebe i svoje stavove, postati bolja i kvalitetnija osoba, ispitati svoje mogućnosti.

Koliko ti je obrazovanje važno u životu?

Obrazovanje jest temelj svega, što bismo bili bez njega, pitam se. Naravno da je važno, ne toliko formalno, koliko općenito cjeloživotno učenje, rad na sebi, drugima, društvu. Trenutno sam student specijalističkog stručnog studija Poslovnog upravljanja na Veleučilištu u Karlovcu, kao i student stručnog studija Poduzetništva na Veleučilištu u Rijeci, a trenutno imam titulu višeg ekonomista ugostiteljstva.
Namjeravaš li raditi u struci?

Iskreno, namjeravam i planiram štošta, a moja struka obuhvaća i menadžment i marketing i ekonomiju, jezike, pa samim time zapravo već na neki način i radim u struci primjenom svih naučenih znanja i vještina u poslu kojim se bavim, a to je modeling, ali naravno postoje svakakvi planovi, no još je prerano da išta o njima govorim.

Pišeš i objavljuješ pjesme – gdje crpiš inspiraciju za njih?

Ponekad sam boem, okrenem se jednostavnom načinu života, crpim inspiraciju iz prirode, situacija, ljudi – to mogu biti i prolaznici, slučajni susreti, nečiji pogled, osmijeh. Često sjedim na drvenom mostu na rijeci Korani, promišljam, čitam druge autore i u glavi stvaram priče, pjesme. Jednog dana ću sigurno to sve objedniti u zbirku poezije.

Smatraš li se romantikom?

Rekao bih da sam često romantik po svoj definiciji te riječi jer oni ne sagledavaju probleme, već bježe i povlače se u sebe, u svijet svojih problema i emocija. Oduševljava ih priroda, prakticiraju slobodu, ljubav, moć i snagu. No, naravno, s druge strane sam i realist, romantik – realist – kako to zvuči  moderno, vjerojatno.

Kakav si kad se zaljubiš?

Moram priznati da se zaljubim često, u rečenicu u knjizi, prirodnu pojavu, kap kiše – eto opet tog romantičara, a opet zaljubim se i u lijepu gestu, u lijepe riječi, a katkad i u osobu.

Jesi li trenutno u vezi i kakve te djevojke privlače?

Trenutno sam slobodan, a moram priznati da mi je taj period slobode dobro došao da shvatim neke stvari o sebi i poradim na ostalim životnim područjima. Privlače me samostalne, elegantne, obrazovane power woman, obično tamnije kose, no to nije presudno. Bitno je da nam se osobnosti nadopunjuju i da se međusobno podupiremo i zajedno stvaramo predispozicije za zajednički život.

Čiji rad pratiš na domaćoj modnoj sceni i bi li ponovno volio surađivati s nekim našim dizajnerom?

Na domaćoj modnoj sceni pratim radove svih dizajnera koji izlažu na modnim događanjima, a imam i neke favorite izvan istih, za koje smatram da tek dolaze. Posebno me zaintrigirao Alduk čije kreacije obožavam, ima predivne haljine, tu su i Klarić, uvijek prepoznatljiv po svojoj sofisticiranosti i odličnim krojevima, zatim Bahorić, Čuka, Rico. Sa svim dizajnerima sam u korektnim, pa i prijateljskim odnosima, a svaki od njih ima svoju osobnost, pa se tako i naši odnosi razlikuju i nadopunjuju na drugačiji način. Bitno mi je da kod dizajnera postoji originalnost, trud, prepoznatljivost, i da intrigira, da nije dosadan.

Foto: s revije Stjepana Čuke, Dove Fashion.hr

Kako bi opisao svoj stil odijevanja?

Rekao bih da nisam ograničen po pitanju odijevanja. Volim neobične kombinacije, ne volim pretjeranu uniformiranost i sigurnost u
odijevanju, pa tako ni sam nisam uvijek “siguran”. Sasvim sigurno obožavam sakoe, oni su mi svojevrsni modni fetiš, u posljednje vrijeme volim i košulje, a i sunčane su uvijek odličan modni dodatak, bez njih skoro nikada ne napuštam stan. Posjedujem i nekolicinu messenger torbi u koje mi stane velika većina stvari koje svakodnevno nosim sa sobom, između ostalog i profesionalni Book, parfem, labelo i slično.

Omiljeni brendovi odjeće?

Nisam pobornik, a niti imam nešto protiv markiranih stvari. Smatram da marka nužno ne znači kvalitetu, niti imanje stila. Stil je nešto što imaš ili nemaš, pa marka kao marka ništa ne znači, ako nisi esteta. Rekao bih da volim sve što je udobno, nosivo, ali opet i pomalo neobično. Volim i ugodno se osjećam u Zarinoj odjeći, koja je pristupačna više manje svima, tu su i Massimo Dutti, Bershka, D&G, Replay, a privatno nosim i odjeću Tonija Rica, kao i Stjepana Čuke.

Sudjeluješ u natječaju Fresh faces 2011 – reci nam nešto više tome!

Drago mi je da ste postavili to pitanje. Radi se o natječaju stranice modelmanagement.com koja spaja modele sa svjetskim top model agencijama, fotografima i ostalim modnim stručnjacima, a između ostalog već neko vrijeme organiziraju Fresh Faces natječaj za otkrivanje novih talenta od 14 do 25 godina.

Dakle ovo je moja prilika, naime prijavilo se više od 30 000 ljudi u 8 skupina po državama ili regijama. Trenutno sam treći u skupini Fresh Faces International 2011, a potrebno je biti prvi dečko i cura u svakoj, te ti finalisti idu na finalni izbor u Barcelonu gdje će biti prezentirani najboljim modnim agencijama, te medijima (tiskanim, internet), sredinom listopada, a glasanje traje do 15.9., te ovim putem pozivam sve da upute svoje glasove na: www.modelmanagement.com

Prošlogodišnja finalistica natječaja , Jessica, osvanula je na naslovnici magazina Elle, a bila je odabrana od strane nikog drugog doli Karla Lagerfelda. Nije li to uspjeh?

Planovi za budućnost?

Planova, kao i strategija ostvarenja istih, nikad dosta.  Planiram podosta projekata, većinom i uglavnom vezanih uz medije, no jedno je sasvim sigurno- čut ćete za mene.  Zasada ipak ništa ne bih otkrivao, no postoje planovi, a neki od njih su u završnim fazama.

Htio bih se ovom prilikom zahvaliti na pruženoj mi prilici i ugodnom razgovoru, te se nadam kako ćete i dalje pratiti moj rad, kao što i ja pratim Vaš. Pozdravljam i sve one ambiciozne, marljive i sa stvarnom strašću za modeling, da ne posustaju, da grizu i da zapamte, svatko od nas je poseban, unikatan, samo treba otkriti što je to što nas čini takvima.

VOTE FOR MARKO LUKA PUDINA on www.modelmanagement.com

Text by Durica

Posted by on Jul 7 . Filed under Interview, Kolumne, Models, Text by Durica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2021 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA