Home » Inspiracija » We like… Eco Fashion 2. dio

We like… Eco Fashion 2. dio

Vodite li računa o okolišu? Kupujete li proizvode koji ga štite? Ako odaberete proizvod s etiketom organic možete biti sigurni da kupovinom potpomažete uzgoj pamuka i proizvodnju bez upotrebe pesticida i insekticida a da je vaš odabrani proizvod obojen bojilima na prirodnoj bazi. Ovim izborom ne pomažete samo planeti već i vlastitoj koži, čuvajući je od rizika alergijskih reakcija i kancerogenih dodataka unutar vlakana.
Za ove proizvode ne postoji još certifikat ali kao valjani dokument vrijedi GOTS, izdan od IVN ( njem. Internationalen Verband der Naturtextilwirtschaft)

Neki dizajneri koji koriste tkanine i pletiva organskog podrijetla vrlo su poznati a među njima posebno se ističe dizajnerica Julia Knupfer, koja djeluje pod brandom Ica Watermelon. Njeni proizvodi svi nose IVN znak a vuna za njihovu izradu dobiva se iz kontroliranih izvora (kbT).

Naiđete li na proizvode Caro e. možete biti sigurni da u rukama držite proizvod izrađen iz bio vune, obojen bojilima prirodnog podrijetla, ručno dorađen.
Brand Ksia nudi proizvode iz kože, također obojene bojama na prirodnoj bazi.
Kuyichi je prvi bio jeans label i dolazi iz Japana a za njega je karakteristično da su proizvodi nastali iz recikliranih materijala a sirovine  za izradu vlakana su i iz kontroliranog područja.

Zdravo je biti vegan, kažu a uz vegansku ishranu ide i veganski način života, koji štiti životinje a  u skladu je s prirodom pa se ta filozofija prenosi i na odijevanje. Za Elisabeth Olsen bio je to dovoljan razlog da pokrene vlastitu proizvodnju linije obuće, izrađene iz drveta, canvasa, sintetskih velura, izrađenih od recikliranih materijala. Uz Olsenhaus kao “veganski” poznat je i brand Beyond Skin britanske stilistice Nathalie Dean.

Kako vi možete pomoći okolišu?

Ne bacajte staru i iznošenu odjeću već ju poklonite u udruge koje ju skupljaju za osobe slabijeg imovinskog stanja od vas ili prodajte odjeću u second hand shop. Neke tvrtke, poput Nike i Patagonia recikliraju svoje proizvode pa možete stupiti i s njima u kontakt i riješiti se iznošene odjeće i obuće.
Kad kupujete, radije se odlučite za kvalitetniji proizvod koji ćete dulje nositi nego prejeftine proizvode, koji su često obrađeni nekvalitetnim i štetnim bojilima i apreturama. Koliko je više moguće birajte pri kupovini proizvode onih tvrtki koje čuvaju naš planet.

Prilikom pranja držite se mjerice, nastojte odabrati ona sredstva koja najmanje štete proizvodu, vodi, okolišu.

Text by N. S. G.


Posted by on May 1 . Filed under Inspiracija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2021 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA