Home » Kolumne, Text by Đ. Mujadžić » H&M goes eco friendly!

H&M goes eco friendly!

Nakon različitih kolekcija tipa “capsule” i “cruising”, brand H&M prelazi na zaštitu okoliša. Smatraju da su dovoljno ujecajni što podrazumijeva novu odgovornost prema klijentima, pa će ubuduće proizvoditi kolekcije čiji će se prijevoz organizirati na odgovoran način. Poruka dolazi od Karla-Johana Perssona, direktora marke.

Do kraja desetljeća, brand se obavezuje proizvoditi pamuk iz eco izvora, pa 68 000 prizvođača, uče upotrijebiti dugotrajnije kulture zahvaljujući ugovoru sa Bertier Cotton Iniciative (sa kojim su proizveli prvi nepoluirajući pamuk. H&M je uptrijebio 15 000 tona bio pamuka što je za 77% više nego u 2009. godini.

Aktualno je najveći korisnik pamuka na svijetu, dok je 2008. bio peti. Kuća upotrebljava 1600 tona recikliranog materijala za vlastite modele, a jako se aktivirala u formaciji “Sustainable Apparel Coalition”, radeći na ostvarenju zajedničke i svjetske baze podataka, čuvanju okoliša i primjeni eco proizvodnje odjeće i obuće.

Od 2008. godine, tvrtka je uposlila više od 300 000 radnika u Bangladešu. Ove godine i u Indiji povećava brojnost radnika te intenzivno radi na očuvanju njihovih prava. Brand je uštedio 50 milijuna litara vode u proizvodnji jeansa, što je posebna promjena i jako različita od ranije upotrebljavanih metoda proizvodnje, pa će se tehnika primijeniti i u Bangladešu. H&M je uštedio i energiju nepohodnu prodavaonicama, za cijelih 8% izmedju 2007. i 2010. a nada se smanjiti potrošnju energije za 20%, do kraja desetljeća.

Text by Džana Mujadžić


Posted by on Apr 23 . Filed under Kolumne, Text by Đ. Mujadžić. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Bikini luxe

© 2021 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA