Home » Kolumne, Text by Đ. Mujadžić » IN je… Sanjay!

IN je… Sanjay!

Povodom Svjetskog dana Roma, o čuvenom Romu u Europi..

Sanjay Padiyar, 22 godišnji Rom iz bliskog predgrađa Delhija je zahvaljujući jednom francuskom filmskom redatelju ostvario vlastiti san – postavši maneken! Avantura je ispričana u dokumentarcu Camille Ponsina, pod nazivom “Bollywood Boulevard”, koju peti program galske tv prikazuje krajem travnja.

Mladić je trenutno u Gradu svjetlosti gdje se nada susretima s poznatim osobama iz svijeta mode i filma, pa je predstavnicima svjetskog tiska opisao neobične doživljaje za, kako kaže “Indijca koji još uvijek traži samog sebe”.

“Prije se moja svakodnevica sastojala od odlaska u školu i pomaganja u kući, iako sam sa prijateljima često razgovarao o Bollywoodu, glumcima, manekenima,  maštanju o mom učešću u njemu”-kaže mladić velikih tamnih i svjetlucavih očiju koje izražavaju nadu i vjeru u budućnost.

Sanjay je učitelj i prije no što je prvi put u Bombayu prošetao modnim podijem, učio je djecu zajednice Roma, potomaka Roma iz Rajasthana, koji su se naselili na bučnoj periferiji Delhija. Najstariji od sedmero braće i sestara, Sanjay je pomagao ocu, kovaču, olakšavajući mu tako mukotrpno izdržavanje mnogobrojne obitelji.

“Kada mi je Camille predložio snimanje o našem načinu života, nakon dugog razmišljanja sam prihvatio. Jedino me on pitao o mojim snovima i maštanjima. Camille Ponsin Francuz nastanjen u Delhiju, najprije se zanimao za kineski način života a nakon toga nastavio istraživanje indijskog drustva. Oživljavao je stvarnost zbog boljeg približavanja publici”-ističe maneken.

Galski dokumentarist je radio u suradnji sa NGO, što pruža besplatnu podršku siromašnoj djeci svih uzrasta, neophodnom, dopunskom nastavom.

Mladi učitelj je bio oduševljen Ponsinovim angažmanom. Redatelj potvrđuje kako se brzo ostvarilo blisko prijateljstvo sa Sanjayevim roditeljima, sestrama i braćom. Najstariji sin ga je oduševio jer: “Nikada ništa nije tražio niti zahtijevao a na ekranu je djelovao upečatljivo i izražajno”.

Iz tog razloga predstavio ga je Nasseru Abdullahu, glumcu Bollywooda, poznatom po ostvarenju “Dear Friend Hitler”. Sanjay je upoznao poznatog indijskog dizajnera Narendru Kumara, te vrlo brzo nosio njegove modele na Bombay Fashion Week-u.
Lokalni tisak ga je odmah prozvao :”King of the gypsies”/Ciganski kralj/. No mladi maneken se brzo vratio kući u Delhi, svojoj maloj kćerki.
“Za tri dana sam zaradio 10 puta više od moje mjesečne učiteljske plaće i otvorio sportsku dvoranu u bogatoj četvrti. “

Nažalost, indijske vlasti upravo ruše neugledno predgrađe radi budućih “Igara Commonwealtha”. Obitelj Padiyjar i mnostvo drugih, morale su odseliti, u nedovršene barake. Zato mladi maneken i glumac, opet traži posao u Europi, čini se prilično uspješno.

Text by Dž. Mujadžić


 

Posted by on Apr 8 . Filed under Kolumne, Text by Đ. Mujadžić. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Bikini luxe

© 2020 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA