Home » Kolumne, Text by Mariann » Dove Fashion.hr uvertira

Dove Fashion.hr uvertira

Jedna od gorih mogućnosti putovanja nazad sa revija je korištenje gradskog prijevoza. To je naime „prokletstvo” neimanja vozačke dozvole.

No s druge strane onda ne bih vidjela zakulisne stvari koje pripadaju jednoj reviji, a danas navečer to je bila prva večer Dove Fashion Hr-a.

Pod zakulisnim stvarima mislim na osobe koje u prvom redu nose reviju- manekenke.

Dvije tinejđerke smjestile su se u polupraznoj sedmici zajedno s jednom starijom ženom, vjerojatno osobom koja se brine za njihovu sigurnost jer svijet modela, u kojem god stadiju se model našao, nije svijet u kojem se može bezbrižno i neodgovorno bivati. Treba tu biti netko od povjerenja.

Preko puta njih sjedila sam u iščekivanju da uhvatim kakav prigodan trenutak kada su nesvjesni moje prisutnosti kada bih mogla fotoaparatom zabilježiti ostatak traga modne mašinerije što su ga još sa sobom uzeli nakon nedavno završene revije.

Lice im je bilo tako mlađahno i nevino, uokvireno crvenilom na obrazima, ruž još uvijek postojan. No, ubrzo je jedna zavukla ruke u svoju torbu i izvadila maramicu. Dala se u posao očistiti lice od lažnog sjaja ma kako to njoj čak i dobro stajalo.

Više nije htjela biti obilježena. Onda se druga primakla njoj i pomogla obrisati mjesta na kojima je još ostalo tragova.

Odmah sam još uočila tamno zelenkaste dockersice na nogama koje su prozvele oštar kontrast sa visokim potpeticama koje je maločas morala nositi na reviji.

Te večeri bilo je zaista mnogo novih lica, među kojima je jedino „zvučnije” ime bila Rafaela Franjić.

Osobno sumnjam da bi igdje drugdje dobila angažman, nego na pisti koja joj je inače osigurala status televizijskog modela Hrvatske na RTL-u.

Osim toga, RTL je dobrano zaokupirala medijski prostor, što bivajući među sponzorima događaja, što i najavama za određene revije koje su na velikom platnu prikazale televiziju kao da uživo prati događaj, a svojom uvertirom o dizajnerima željeli su dispozicionirati gledatelje kao da sjede ispred tv aparata, a ono uopće nisu ni blizu televizije.

Štoviše, oni su na mjestu na kojem se nešto događa, a sada se uvlačenjem prividnog televizijskog prijenosa manipuliralo ljudskim osjećajem svjedočenja nečemu što možemo iskusiti bez bilo kakvog medijskog posrednika.

Kakogod, načinjena je ta scena u kojoj su aktivni gledatelji pretvoreni u pasivne.

Sad je preostalo samo praćenje događaja.

Nevena Rendeli stajala je tik na prolazu do mjesta koja su nam bila dodijeljena iznad osoba koja su donekle nešto značila u domaćim modnim prostranstvima.

Ispred nas Damir Markovina, nešto podalje Saša Kopljar, nama s desna Borut Mihalić, a viđena je Ivanka Mazurkijević, Alemka Lisinski, Edvin Liverić, a nakon prve večeri i Tihana Zalepugin

Prva večer ponudila je kreacije šestero dizajnera.

Za početak tu su bile I-GLE, nakon njih Rober Sever koji je prikazao kolekciju putnih, a manje „uličnih” torbi, Stjepan Čuka, Taja, Aleksandra Dojčinović te na kraju Ana Maria Ricov.

O subjektivnoj ocjeni svake viđene kolekcije u grupnom izvještaju.

Ipak, najbolji način da se adekvatno poprati događaj je vidjeti sve revije, pa nakon toga ih staviti jedne pokraj drugih da se spozna individualna vrijednost svake, a tek onda raditi usporedbe i vidjeti koja je uspjelija i koja je uspjela pogoditi ukus većine u publici.

Text by Mariann

Posted by on Mar 12 . Filed under Kolumne, Text by Mariann. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA