Home » Kolumne, Text by Đ. Mujadžić » Galliano – Genij koji će nedostajati modi

Galliano – Genij koji će nedostajati modi


Ulazak u pariški Muzej “Rodin”,  i s akreditacijom je bio prava avantura. Ali zahvaljuci poznavanju mjesta, poduhvat je uspio. Ipak, naći se pred jako strogim dekorom je više nego neuobičajeno : posebno sto je vrijeme predivnih karnevala u Gradu svjetlosti, a smotra “Dior” je vec deseteljeće i pol, dio ili produženje ulicnog slavlja. Klasična glazba je označavala ugođaj. Veliki kristalni lusteri i plexi ukrasi na podiju, su djelovali hladno.

Revija, pred natrpanim gledalištem, započela je pojavom direktora kuće, Sidneya Toledana : “Christian Dior predstavlja sliku i vrijednosti  Francuske, posvuda u svijetu. Ono sto nam se aktualno  događa, je istinska kušnja i ispit ljudskosti. Izjave su neprihvatljive, posebno što je ime marke spojeno s ponašanjem kreatora, ma koliko on bio nadaren i sjajan,  ne odražavaju kolektivni stav naše tvrtke.

Radnici u ateljeima su ogorčeni i stisnutog srca.Ono što ćete sada vidjeti rezultat je njihovog ogromnog požrtvovanja i umiješnosti”.

Izlazak manekenki, predvođenih Amerkankom Karlie Kloss, popraćen je glazbom Engleza Jeremy Healyja. Mlade žene nisu kao ranije  provokativne, s rukama na bokovima i glumeći zavodnice. Hodale su uspravno ispoljavajući žaljenje, poneke su brisale suze sto nije islo u prilog jakoj sminki pastelnih boja, što ovaj put nije djelovala agresivno. Odjeća je posjedovala sve kodove genijalnog meštra mode, čije ime nijednom nije izgovoreno. Bio je vidjljiv poster s natpisom “The king is gone”.
Ostali su tragovi, predivni s posebnim inovacijama, koje Galliano  svake sezone umije pronaći i izmisliti. Pastelne haljine s volanima, mnoštvo ženskih d’Artagnana s dugačkim čizmama i znalački krojenim krznom, upotpunjenim engleskim “štofovima” ili jako traženim jerseyem. Večernje haljine, nalik na skupocjeno  rublje, jednako kao i plišani korzeti su oduševile prisutne koji, ipak, nisu pljeskali.

Među rijetkim celebrityjima je bila Natalia Vodianova,  pa je izjavila da se : ”Galliano godinama bori s opakom bolesću, što sve više i snažnije utječe na njegove izjave i nepromišljene postupke”!

Upućeni su, poluglasno, preveli da se radi o alkoholizmu, koji je kuća ”Dior” sasvim zanemarila i stavila po strani. Međutim, mnogi znaju kako se kreator  redovito podvrgava strogim tretmanima, koji u njegovm slučaju ne daju nikakve rezultate.

Na kraju revije, švelje i djelatnici iz “Diorovih” ateljea, odjeveni u bijele mantile su pozdravili publiku. Netko je primijetio kako : ” Odlazi  jedan genij mode”.

Text by Đ. Mujadžić

 

Posted by on Mar 7 . Filed under Kolumne, Text by Đ. Mujadžić. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA