Home » Kolumne, Text by Đ. Mujadžić » Fenomen “femimen” sve snažniji

Fenomen “femimen” sve snažniji


 

Ove sezone,  modna planeta je primila predivne efebe koji su bez bilo kakvih kompleksa odstranili granicu između spolova. Predivni plavojko, uzrok svih fantaziranja došao je iz Bosne, zove se Andrej a bio je privlačna  “mlada”, na Gaultierovoj reviji visoke mode. Marc Jacobs što je nedavno pozirao u haljini, za magazin “Industrie”, uzeo ga je za zaštitno lice svoga branda. Pejić, pola muško i pola žena, simbolizira fenomen sto je dobio naziv “femimem”!

Nije jedini jer pažnju privlači i sublimirani trans-sexualni maneken iz Brazila, Lea T, muza kuće “Givenchy”, što se odnedavno pojavio na omotima poznatih magazina “Lurve” ili “Love”. Čak je i muževni “bimboy” poznatog Karla Lagerfelda, neizbježni Baptiste Giabiconi, postao pripadnik “femimena”. Pozirao je za dansku reviju “Dansk”, odjeven kao pjevačica Cher. 

Nakon što je proizvela žene nalik na dječake, potpuno adrogine i bezoblične, moda danas oblikuje muška tijela. Sociolozi govore o transformacijama aktualnih društava, koja oblače djevojke u dječake, poput Paula Smitha, a muškarcima nudi kozmetičke proizvode protiv podočnjaka. Vjekovna muževnost što je graničila s mačizmom se, upravo, mijenja.

Muškarci su pozvani da se pridruže ženama koje, opet, pokazuju muške kvalitete. Polako se razlike gube, kao i granica između “muškog” i “ženskog”, homoseksulnog ili privlačnosti za suprotnim spolom! Izranjanje kreatura bez seksualnog određenja, više nije suprotno logici. Ukratko, moda je u “transu”.

Samo ne zaboravimo: moda se, često, mijenja.
Text by Đ. Mujadžić 

 

Posted by on Mar 6 . Filed under Kolumne, Text by Đ. Mujadžić. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA