Home » Inspiracija, Kolumne, Text by Mariann » James, tako to ne ide!

James, tako to ne ide!

Prošao i oskarni vlak. Iskreno rečeno, mene nije bilo ni na peronu ni blizu njega. Prohujao je, a da me osobno nije previše okrznuo.

Naravno, nije to stopostotna istina jer tko god je imalo zainteresiran za kulturu i modu, Oskar mora registrirati, ako ne u svom vidnom polju, a onda čitajući o događaju prije nego što se odigravao i nakon njega. Mene ubrojite onda baš u tu skupinu koja ove godine nije sjedila za TV ekranom. To mogu pripisati nesolidarnom hrvatskom TV programu koji Oskar nije uklopio na svoj dnevni red.

Kao i prošle godine, tako i ove Oskar možemo „retrogradno” odgledati, tj. vjerojatno zbog novčanih poteškoća televizija se odlučila na prikazivanje dodjela putem reprize koja će igleda redovito cijeli događaj emitirati u svojoj short varianti. Tako neće biti live komentara „modnih stručnjaka” Nenada Korkuta, najzapaženijeg među komentatorima. Ostatak ekipe revnih interpretatora događanja se ne mogu sjetiti, neka mi ne zamjere. Zahvaljujući profinjenom i uglančanom diskursu dr. Korkuta, cijela ekipaža kao da zapada u sjenu. Nije da se ne ističu, ali kao da sam programirana da zabilježim samo primjedbe spomenutog.

Vrijedi isto tako zabilježiti da članak pišem, a da nisam odgledala Oskar ni u trajanju od 2 minute. Vidjela sam kratke isječke na Yahoo-u na kojima se prikazuju određeni gafovi voditelja show-a, dok se voditeljica manje-više ignorira budući da se jedina trudila biti na neki način dorasla zadatku vođenja najglamuroznijeg filmskog događaja prvenstveno u SAD-u, a tek nakon toga u svijetu.

James Franco stajao je uz bok Anne Hathaway samo na pozornici, više fizički nego mentalno. Čak sam i zabilježila jednu primjedbu na njegov račun jer je neko vrijeme izbivao s pozornice, dok se Anne sama junačila kao meta pogleda milijuna gledatelja. To se kod voditelja, ma kako neiskusan on bio, ne može tolerirati.

Govorimo ipak o jednom nadobudnom glumcu koji se vinuo u relativno respektabilnu filmsku orbitu filmom Tristan i Izolda, nakon kojih su uslijedili dosta redoviti angažmani a James se još usporedo posvetio i akademskom životu te je još u međuvremenu izdao i svoj prvi roman kojeg promovira kao i svoj umjetnički rad.

Mora se priznati da je svestran, ali za Oskar se nije pripremio. Toliki rad izvan glume nije mu pomogao.

Čak se i dosta ležerno postavio pred ovako zahtjevnim zadatkom. Sam je izjavio da nema namjeru pripremati se za ovaj show budući da ima i akademskih obaveza. Ali da je te obaveze stavio u primarni plan, to doista nije pokazatelj da on uopće mari za to kako će se stvari odigrati te večeri.

Mladost kao mladost – reći će ljudi. Nemarna i neodgovorna djeca! Ne znaju oni što odrasla pleća moraju otrpiti! I zaista- ta je večer krenula sve samo ne uzbrdo.

Zaključak: ne možete se primati novog posla, a da niste završili aktualni posao. Nemojte se upustiti u nepoznato bez pripreme.
Ako ste neiskusni, vježbajte. Uvijek imate ogledalo, a možete pozvati i svoje prijatelje kao potporu da pred njima izvedete točku ili cijelu performansu. Ako nastupate već s nekom osobom, a ona je k tome i osoba nježnijeg spola, dopustite da ona prvo začara publiku svojom mladenačkom energijom /pogotovo slučaj sa Anne Hathaway/, neka ona ispipa bilo publike i dovede ih u stanje koje dopušta da ih vi manevrirate u smjeru koje možda i nije tako pitko i prpošno poput onog vaše suvoditeljice, ali će cjelokupni efekt vođenja večeri ispasti mnogo pozitivniji, nego da vi preuzmete kormilo kojim uopće ne umijete upravljati.

  • nemojte odmagliti kad je večer već loše otpočela. Ispast ćete kao luzer koji odmah diže ruke od svega. Pa vi ste ipak glumac. Vi najbolje znate veslati nizbrdo i to sa stilom.

A zašto su uopće dopustili njima dvoma da vode Oskar? Medijski stručnjaci i organizatori su pomislili da će mladi glumci instantno sa sobom povući i mlade gledatelje, pa će se valjda i gledanost Oskara među mladom populacijom povećati. Ne bih se složila s izborom glumaca ali ideja je dobra. Samo ne razumijem zašto se smatra da Oskar nije gledan, kada se ono najviše očekuje s obje strane i kod sudionika kao i kod gledatelja.

Ako ste pozorno gledali, James je čak u uvodnim rečenicama te večeri dosta naglasio tu činjenicu.

“Anne, I must say, you look so beautiful and so hip,” Franco deadpanned as show opened.

“Oh, thank you, James,” said Hathaway, the youngest host in Oscar history. “You look very appealing to a younger demographic as well.

No ni mladost nije podigla gledanost. Bilo je manje gledatelja ABC-a nego prošle godine. Jedna cijela Hrvatska nije bila uz TV ekrane- 37.6 milijuna ove naspram 41.3 milijuna gledatelja prošle godine. Pa kako su nam to onda izgledali prvi muško-ženski prezenterski par u povijesti Oskara?

Napomena: Prvi put su se gledateljima kao takav par ukazali i Jerry Lewis i Celeste Holm, no to je bilo na odvojenim pozornicama u dva različita grada, LA-u i NY-u 1957.godine.

„Separately Mr. Franco and Ms. Hathaway are charming and charismatic, but together they had an odd absence of chemistry. Mr. Franco looked a little distracted and even blasé — not surprisingly for a multiplatform performer-writer who is working on an English doctorate at Yale. In a green room interview with a Vanity Fair editor, Mr. Franco confessed he had only rehearsed on weekends. “I’ve actually been in school on the weekdays so I’ve had many great moments in class,” he said wryly.

Ms. Hathaway was better alone than at Mr. Franco’s side. A little like the attempt to graft Generation Y technology to old-fangled Hollywood panache, their stage personas clashed: Mr. Cooler-Than-Thou and Miss Eager-to-Please never really synched. It was a strategic attempt at demographic synergy, but it was like pairing James Dean with Debbie Reynolds.”

NYTIMES
Prezenterski par odvojeno

James u samačkom izdanju.

Anne za koju sam jedva pronašla neku decentnu i adekvatnu fotografiju, a da nije sa raznih filmskih dodjela. O njenim modnim promašajima možda nekom drugom zgodom. Nisu mogli izabrati goru osobu za to.

Text by Mariann

Posted by on Mar 2 . Filed under Inspiracija, Kolumne, Text by Mariann. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA