Home » Inspiracija, Kolumne, Text by Mariann » Doubledeckeru! Vrati nam se!

Doubledeckeru! Vrati nam se!

Svi odahnemo kad nam se pruži prilika da se odmaknemo od naših radnih mjesta.

Vjerojatno za to ima vremena i u mislima, što sigurno nije preporučljivo jer bi se moglo dogoditi da nas misaoni svijet stvarno odvuče dalje od trenutnih dnevnih obaveza pa se radni dan završi ozbiljnim razgovorom sa šefom. Još gore, ako se razgovor mora odvijati pred četiri plus vaše oči, a ne daj B.. da se to mora dogoditi pred svima gdje god to radili, pa trajno navučemo loš glas na sebe na zadovoljstvo sviju.

Svi na poslu računaju se kao rivali. A kada to možemo biti sigurni da nas nitko ne gleda?

Jedan do dva puta na godišnjem odmoru.

Koje god prijevozno sredstvo koristili, možete sav komprimirani zrak nabijen negativnim emocijama slobodno ispustiti van kao da stojite na samom vrhu neke ogromne stijene, klisure ili brda i sva gorčina izleti samopozvano , van a da se ne morate brinuti na koga se sav taj teret morao srušiti.

I Paul Smith je freak za putovanjima. Pogotovo u engleskom stilu. Kako drugačije, nego Minyjem ili Aston Martinom!

Vlak, bus, auto, brod ili avion, sav gušt se nalazi baš u putovanju. Ne u stizanju na cilj, već u samom toj činjenici da se putuje. Odredište može biti poznato. Još bolje ako je prava enigma. Sama odredišta mogu proizvesti ugodni efekt, ali kako jedan poznati i precjenjeni hrvatski romanopisac kaže, romansa se rađa u procesu, tokom putovanja. Ono prije ili poslije je nevažno. Stvari, bilo to i neopipljive, događaju se za vrijeme, ne nakon.

Kod mene je to slično kad putujem tramvajem ili busom. To je najčešći oblik mog putovanja u gradu. Sve je dobro dok sam unutra. Sjedim ili stojim, to je nevažno. Možebiti da se za vrijeme stizanja na cilj zamislim, ili samo sumanuto ogledavam oko sebe ima li zetovaca u blizini, mobitel uvijek na stand by. Ova zadnja scena zna biti stresna, ali češće se ipak prepuštam tom doživljaju samog putovanja.

Koliko vas juri da stigne na vrijeme?

Koliko vas ima osjetila isključena dok putuje ili je samo usredotočeno na to što će biti kada stigne na cilj?

Vjerojatno je ono što slijedi u prvom redu, a ne ono što je u datom trenutku i to je razumljivo. Ne mogu se svi opustiti. Sve se svodi na jurnjave. Pa ako je gotovo sve podređeno pokretu, gibanju i mobilnosti, zašto ne pretvoriti i ono statično, gdje se često boravi i pauzira isto tako u pokretljivo?

Primjera ima dosta. Recimo, busevi. Kafići jesu statična mjesta, za razliku od prijevoznih sredstava. No to ne znači da bivanjem u statičnom mjestu ne možemo misaono odlutati i proputovati prostranstvima razgovora.

Dodatak toj mobilnosti može biti jedino to da i prostor pretvorimo u mobilni objekt. I voilà, imamo bus-kafić.

Npr, specifični kafić doubledecker u Dubravi. Trenutno je u fazi renovacije. Takav bus često se „pokvari”. Puno je putnika koji su za svoje kave baš ispijali u ovom osebujnom prostoru.

Šank je na donjoj etaži, a na gornjoj su „separei” iznad kojih vise slike Londona i neke Beatles memorabilije, fotografije njihovih starih ploča.

Prvi put kad sam se odlučila kročiti u taj prostor pitala sam konobara otkud ideja .

Rekao je kako je šef lud za Engleskom te je taj bus dao dopremiti upravo na ovu adresu.

Jedna napomena: bus je prvotno bio zelene boje, a danas još u obnovi vidljivo je crvene boje, te upravo sada više pokazuje da je engleski relikt, budući da su osim buseva u Engleskoj crvene boje i poštanski sandučići. No vjerojatno znate da su busevi ovog tipa „umirovljeni” u Londonu, a u zadnjih nekoliko godina traga se za njegovom suvremenijom varijantom.

http://slowpainting.wordpress.com/2009/02/20/1476/

I da, kafić se inače zove Mr Chance. Ime je još uvijek nepromjenjeno.

Lutajući internetom pronašla sam i FB grupu:

http://www.facebook.com/group.php?gid=29428364752

koja pledira za što brže otvaranje starog kafića. Ljudi su stvarno očajni da ponovno uživaju u retro stilu ne samo izvana, nego i iznutra.

Text by Mariann

Posted by on Mar 1 . Filed under Inspiracija, Kolumne, Text by Mariann. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA