Moda Moda

Svake prijestupne godine ima se prilike prisustvovati nekom zanimljivom događanju, izuzev naravno fashion weekova i ostalih evenata, gdje se moda uživo prikazuje, a koje u formi tribina ili češće radionica objašnjava cjelokupni fenomen mode.

Za tu svrhu je na nedavnoj radionici MOda Moda u organizaciji trešnjevačkog centra za kulturu Cekate uposlena Sanja Muzaferija, inače svestrana medijska stručnjakinja koja je između ostalog uspješno kormilarila raznim modnim magazinima:

  • Cosmopolitan /9 godina /
  • Gala Style
  • danas je u suradničkom timu StoryBook-a,
  • Playboya,
  • a uz to se etablirala i kao PR stručnjakinja.

Sve te kvalifikacije je ona sama navela kad je u širokim crtama razjasnila vlastitu poslovnu putanju koja je dobrano geografski ispremiješana- ima tu Amerike ( 3 godine ) i Engleske ( također 3 ).

Tema tribine bila je, što drugo, nego moda iz perspektive jednog insajdera.

Između ostalog, Sanja je rekla da moda nije samo obuća i odjeća. To je samo suženo poimanje iz kojeg su isključene važnije stvari, nevezane uz kulturu odijevanja, a to su većinom sastojci jednog modernog životnog stila poput posjedovanja određenih tipova automobila, kuća, konzumiranja određene vrste hrane i pića itd..

To je zbir svega onoga što nas čini na neki način posebnima, ne u smislu da primjetno ispadamo iz uobičajenog načina vođenja života, već se toliko osjećamo povezani i naklonjeni stvarima koje radimo, često nesvjesno, da nas to čini zadovoljnima sa samim sobom, neopterećeni mišljenjima drugih.

Po tome smo jedinstveni i neuobičajeni jer se ne damo pokolebati, već vodimo život na način koji nama paše, naravno dokle nam to novčane i ine mogućnosti dopuštaju.

Nije bilo standardnog počinjanja definiranjem samog pojma „mode” koja proizlazi iz „modernog”, suvremenog, već se gotovo in medias res prešlo na seciranje hrvatskog modnog svijeta kojeg po Sanjinom mišljenju nema, bez obzira na opći potop modnih događanja u Hrvatskoj , što je za malu zemlju nepojmljivo.

Ali to ne znači da nema vrlo dobrih domaćih modnih dizajnera i da je modna scena siromašna.

Modni eventi su često izbacivani i zaista, osobno, ne razumijem antagonizam između fashion weekova koji su pod ravnanjem dvaju relativno mjerodavnih osoba, Viktora Drage ( Cro-A-Porter ) i Vinka Filipića ( Fashion Hr). Zbog čega odvajanje i zasebno predstavljanje?

To se isto ogleda i na zastupanju takvih događanja preko modnih portala.

Počela i ciljevi su isti.

Modni ormar ima malo razumniju diferencijaciju od fashion weekova kao i Fashion Incubator.

Vizualni identitet Modnog ormara 2010.

Na pitanje ima li tko od prisutnih odjeću koju potpisuju domaći dizajneri nije bilo nikakvih naznaka pozitivnog odgovora.

Zašto? Cijene su previsoke? Da, česti slučaj, ali to se sve da objasniti malenom proizvodnjom.

Eto zato.

No, osobno, ne kažem da se time dičim, ali u svom ormaru imam možda dva takva komada.

Jedna je haljina splitske modne kuće MAK u izvedbi Tea Perića, a druga je bijela košulja na volane Ivice Klarića.

Eto, cijenim ja i domaću modu, barem imam pokoji komad razumne cijene.

Ista je negativna bilanca kada su posrijedi „pravi” modni časopisi, magazini, žurnali…štogod. Toga, kaže Sanja, nema. Nema hrvatskog modnog časopisa, pokrenutog na ovim prostorima. To znači časopisa koji ne bi bio potomak stranih poput francuskog Elle.

U stvari ima priručnih, „servisnih” časopisa čijoj kategoriji pripada Cosmopolitan, a i nedavno izašli Stilist. To su časopisi svaštare koje idu na ruku mladim tinejdžericama / odrasle osobe nisu spomenute / i služe kao savjetnici i jeftini psiholozi, sociolozi u rješavanju životnih dilema, pogoto u snalaženju unutar muško-ženskih odnosa, sa čestim zadiranjem u intimne sfere radi poboljšanja seksualnog života.

Elle je najbliže moguće poziciji jednog istančanog medija koji je istinski predan modi, bez nezaobilaznog celebrity kulta koji ostali časopisi uporno „njeguju”, izjednačavajući vrijednost tiskanog medija s brojem pojavljivanja celebrityja.

No i Elle pomalo podilazi tom kultu.

Ono što je važno da bi se jedan časopis mogao smatrati pravom modnom biblijom jesu editorijali.

Ako ih nema, onda časopisi koji se proklamiraju modnima zapravo to ne mogu ni biti.

Eto, sada znate.

Zato je Sanja krenula u stvaranje hrvatskog modnog časopisa koji bi donekle identitetom bio autentično hrvatski, s hrvatskim novinarima, fotografima, kolumnistima, koji nisu bili već u startu celebrity osobe iz tih područja, ali zadržavajući zadanu formu koja je prolazila kod čitatelja za vrijeme realiziranja projekta.

Tako je nastao Gala Style koji na tragičan način više ne postoji.

Razlozi su očiti: mala prodanost ( 10000 naspram 17000 prodanih primjeraka konkurirajućih časopisa na mjesec? ), manja zastupljenost celebrityja, pokušaj lansiranja ozbiljnijeg pristupa temama itd…

Ostalo je poznato. Čitatelji žele vidjeti i čitati o poznatim osobama, što više o minornijim celebrityjima koji nisu s A-liste, zabavne sadržaje, a to sve rezultira većom zasićenošću površnim stvarima, zaglupljivanjem i nemogućnošću prepoznavanja sadržaja koji znaju educirati i oplemenjivati naša osjetila.

Text by Mariann

Posted by on Feb 20 . Filed under Inspiracija, Kolumne, Text by Mariann. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2021 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA