Home » Interview, Kolumne, Text by Durica » Jewelry. Garden.

Jewelry. Garden.

Nikad ne biste pogodili kakve se sve divote mogu kriti iza, naoko običnog, naziva Nakit Vrt. Predstavljamo vam kreativce iz susjedne nam države koji su svoju kreativnu energiju usmjerili u izradu prekrasnog nakita; više o njima i njihovu radu saznajte iz razgovora koji slijedi:


Tko se zapravo krije iza imena brenda Nakit Vrt?

Brand krije dva diplomirana inženjera poljoprivrede, koji svoju kreativnost nisu mogli na adekvatan način da upotrebe u svojoj struci. Pravo pitanje je ko se krije iza inženjera? Titule kriju ljude koji su koketirali, što profesionalno, što poluprofesionalno, sa raznim vidovima umetnosti.

Kako je nastao naziv brenda?

Misterija je delom razotkrivena u prethodnom odgovoru. Inženjeri su se u početku bavili kreativnim poslom u sferi hortikulture, a kasnije su svoju kreativnu energiju preusmerili na polje mode. Čudan naziv “vrt.co.yu” je nastao kao firma koja ce se baviti uređenjem eksterijera, a evoluirao je u ovo što sada vidite. Čudan naziv, lako se pamti, što ima svoju svrhu.

Odakle ste?

Naša trenutna baza je grad Zrenjanin u Vojvodini, odnosno u Srbiji.

Što sve izrađujete?

Prevashodno se bavimo proizvodnjom nakita od polimerne gline. Nešto manje zastupljen materijal su i češke staklene perlice i Swarowski kristali. Ono što nas lično ispunjava je polimerna glina, jer materijal daje gotovo neograničenu slobodu. Naglasili bismo ovom prilikom da sve što je izrađeno od gline spada u domen vajarstva. Nijedan komad nije iscrtan, tj. ništa nije slikano što većina misli, već su raznim tehnikama mešanja izvajani.

Koji materijal najčešće koristite kao osnovni u izradi nakita?

Kao što smo pomenuli, nakit izrađujemo od materijala za koje mi smatramo da pružaju slobodu u kreativnosti. Dakle, to je prevashodno polimerna glina, uz razne dodatke koje su jednim delom predviđeni za to, a jednim delom su naša improvizacija. Ono sto smatramo da je bitno kod materijala jeste kvalitet. Nastojimo da upotrebljavamo kvalitetne materijale. Glina koju koristimo je od najkvalitetnijih svetskih proizvođača, a staklo je češkog porekla. Naravno, još uvek nas pomalo u nabavci svih neophodnih sirovina ogranicava nedovoljno razvijeno tržište, ali snalazimo se.

Koristite li i kristale ili neke druge elemente?

Koristimo sve što nas inspiriše…

Izrađujete li nakit u malim ili velikim kolekcijama?

Nakit izrađujemo u malim serijama. Ono što je posebno kod nas je da od pomenutih materijala radimo i nakit po narudžbini. Dakle, možete dati mašti na volju, naravno u granicama izvodljivog.

Je li riječ o unikatnim komadima?

Skoro isključivo je reč o unikatima, jer je to čar koju pruža polimerna glina. Ništa što pokušavate da ponovite ne može da ispadne identično.

Kakve su cijene vaših rukotvorina?

Unikatni komad nakita je, po našem mišljenju, vrednost za koju ne treba žaliti novce. Cene smatramo pristupačnima i obično cena ne prati uloženi trud i vreme. Konkretno se ne mogu odrediti, jer su zavisne od materijala koji su upotrebljeni i naravno od toga koliko je koji rad komplikovan.

Koji je najskuplji komad koji ste ikada izradili?

Nazalost, takvu statistiku ne vodimo. Napominjem jos jednom, jako se razlikuju materijali koji se upotrebljavaju i koliko je koji rad zahtevan.

Gdje se može nabaviti vaš nakit?

Naš nakit se za sada može nabaviti u našem prodajnom objektu u Zrenjaninu i u virtuelnom svetu putem Interneta, odnosno preko našeg Facebook profila “nakit vrt”. U planu je i redizajniranje veb sajta i osposobljavanje onlajn prodavnice.

Kako se sve reklamirate?

Reklamiranje se za sada svodi na direktan marketing i Facebook. Smatramo da je Internet najmoćnije oružije za reklamiranje kod kupaca koji su naša ciljna grupa.

Gdje pronalazite motive i inspiraciju za stvaranje?

Kada je reč o polimernoj glini, ona vam sama kao materijal pruža inspiraciju. Kad savladate nekoliko tehnika izrade u maštarenju je samo nebo limit.

Kakvi tipovi žena su vaši najčešći kupci?

Pravilo koji tip žena su naši kupci se ne može utvrditi. Tržište je kod nas prepravljeno velikom količinom bezličnih plagijata, uglavnom kineskog porekla. U takvom okruženju, naši kupci su ljudi koji mogu da prepoznaju šta je kvalitet i cene unikatan ručni rad.

Kakvi su vam daljnji planovi i može li se u budućnosti očekivati i ponešto namijenjeno muškarcima?

Od nas uvek možete očekivati eksperimente i novine. Dovoljno je samo rezimirati ovu našu gore pomenutu evoluciju, od sređivanja eksterijera do izrade nakita, pa će sve biti jasno.

Text by Durica

Posted by on Jan 17 . Filed under Interview, Kolumne, Text by Durica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Jewelry. Garden.”

  1. gde se nalazite u Zrenjaninu?

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA