Home » Inspiracija, Kolumne, Text by Mariann » No gambling with covers!

No gambling with covers!

Sjećate se još članka u kojem sam proanalizirala politiku nastanka naslovnice?

Na portalu je uostalom bilo riječi i o aktualnom broju britanskog Vogua na kojoj se pojavljuje Keira Knightley.

Nemam podatak o tome kako se dotični broj prodaje, ali sudeći po reakcijama na internetu, a i redovitom praćenju modnih blogova, britanska ekipa Vogua može odahnuti.

Velike probleme međutim imaju Amerikanci.

Britanci su to odlično riješili. Keira nikada nije bila popularnija, prošle godine bila je zamjećena na nekoliko promocija filmskih naslova, a svaki put u odličnim odjevnim kombinacijama.

Tako da nije bilo straha da će njeno lice izazvati lošu prodaju modnog maga.

No, to nije slučaj s najvećim rivalima, Amerikom, koja ima prednost utoliko što je mnogobrojnija pa se time  može pohvaliti i većom prodajom.

Početak godine bacio je idejne stručnjake u očaj: nekoliko američkih lica već je prošle godine krasilo naslovnice raznih modnih časopisa, pa su morali dodatno grijati svoje stolice i smišljavati koga staviti sljedećeg na mjesto koje može biti zavidno, ali može i zbog lake dostupnosti pogledu biti prvi razlog zašto čitatelj odlučuje kupiti određeni broj časopisa ili ga jednostavno zaobilazi.

Tako je nedavno jedno američko lice doživjelo poraz jer se pokazalo kako njeno ime nije unosno.

Bez obzira na to što je tinejdžerska zvijezda ( vjerojatno mnogima taj status nije prirastao k srcu ), a ta populacija je oduvijek bila blagonaklona kupovanju, no Taylor Swift propali je slučaj.

Prema statistici uredništva raznih modnih časopisa, Taylor je definitivno zakazala u travanjskom broju Elle-a te u srpanjskom broju Marie Claire-a i tako zauzela „časno” posljednje 12. mjesto u godišnjoj utršci tih časopisa, a jednom, u svibanjskom broju Glamoura mogla se utješiti 11.mjestom po prodanosti.

Nameće se pitanje zašto.

Nažalost, nemam zadovoljavajući odgovor na to pitanje.

Mogu se jedino usuditi nagađati. Ako pogledamo naslovnice i časopise kojima pripadaju, možemo konstatirati da su vizualno skromne. Začuđujeće meni, pozadina časopisa je bijela, ne pršti bojom, a odjeća u kojoj se Taylor pojavljuje je „monovolumenska”, tj. nema više slojeva, kompaktna je cjelina koju ne prekida neki modni dodatak- nema uopće osnovnih accessoirea poput naušnica, markantnih ogrlica.

Čak je i frizura na naslovnicama ista. Ako je sezona Taylor počela sa srednjom slikom Elle-a, konkurencija je barem mogla nekako ispitati kakva je njena uspješnost, pa se odvažiti multiciplirati Taylor na svojim stranicama.

Već travanj je Cosmopolitanu donio ogromnu prednost u broju prodanih primjeraka.

1,7 milijuna brojka je koja je zadivljujuća, ako ju usporedimo s hrvatskim omjerima.

A tko je tada krasio naslovnicu?

Nije potrebno ni reći. Pa Lady Gaga, obnažena.

Sve u svemu, ogroman je to propust u redovima kreatora časopisa, bez promjenjivosti u lay-out-u gore prikazanih naslovnica i vizualizaciji njenog nositelja, po njima glavnog aduta za veću čitanost.

Nema ni uvijek sveprisutnog blještavila ( kao da nam je to potrebno ako je samo lice lijepo i privlačno! ) i nekog odmaklog, uvrnutog, otkačenog stylinga, a mnoge čitatelje to posebice intrigira.

Kako izgleda, Taylor će i na dulje vrijeme izbivati sa naslovnica časopisa, ne dogodi li se neka šokatna vijest ili drastična promjena u njenom imidžu, eventualno brak ili neki degutantan skandal.

I veljača joj je zatvorila vrata, a umjesto nje na naslovnicu Vanity Faira zasjeo je Justin Bieber.

Gle ti vraga! Taj malac je poput virusa!

Baš kad smo se ponadali da će možda neka nova modna tiskovina ipak imati hrabrosti. Pa čak i suočiti se s mogućim gubitkom.

Vidi se da je zavladao oprez. Nema kockanja.

Text by Mariann

Posted by on Jan 7 . Filed under Inspiracija, Kolumne, Text by Mariann. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA