Home » Inspiracija, Kolumne, Text by Durica » Whatta tree!!!

Whatta tree!!!

Vani se snijeg otopio, sunce zasjalo i kao da je proljeće blizu. Znam da meteoropati šize na ove temperaturne turbulencije, ali ja likujem. Što se mene tiče, nek’ padne malo snijega za ove božićne blegdane, čisto zbog ugođaja, ali ne bih se bunila ako bi ostatak zime protekao u pozitivnom, iznad nule, temperaturnom raspoloženju.

Kao i svake godine,  danima se veselim meni najdražem božićnom ritualu, a to je kićenje božićne jelke ili, kako mi kažemo – kićenje bora. Kad sam bila mala, toliko sam bila opsjednuta tim borom da sam izmislila i novotvorenicu koja je glasila – kitibor. Kitio se na sam Badnjak, a u dugovječnom će mi sjećanju ostati žute lampice koje nam je stric davnih dana donio iz Njemačke. Izgledale su kao svijeće, a bile su otporne i izdržljive godinama.
Kad je koja ipak ispustila dušu, igrala sam se Tesle pa sam ju samo odrezala i spojila ostatak kabla i svijetlilo je i dalje ko u Betlehemu. Lani su ipak odradile svoju zadnju sezonu – R.I.P lampice! Što se ostalog božićnog nakita tiče, bilo je u toj magičnoj kutiji svega i svačega; prastarih kuglica, nekih čitavih, a nekih razbijenih, olinjalih bombona zamotanih u sjajni papir, kakvima su se nekad ukrašavali borovi, zvona, sjajnih, kitnjastih traka i perlica, mašni i još svakojakih drugih čudesa.

U mojoj je obitelji oduvijek nepisano pravilo bilo da samo ja kitim bor i nisam ostalima dopuštala ni da ga taknu. Doduše, mama je uvijek pokušavala s nekim suludim kombinacijama od kojih mi se dizala kosa na glavi, tatu to uopće nije zanimalo, a jedini koji se pošto-poto nastojao dokopati zelenih grančica i sav je treperio od uzbuđenja usporedo s treperenjem sjajnih ukrasa, bio je naš mačak kojem je čak nekoliko puta i pošlo za šapom da ga skoro sruši i pokida makar nekoliko nizova perli koje su ga očito izluđivale.
Pri kićenju sam se bora vodila krilaticom: što šarenije i kićenije – tim bolje, što mi inače nije geslo, niti u odijevanju niti u bilo kojem drugom ukrašavanju, ali ovdje sam s guštom pretrpavala bor svim mogućim i nemogućim ukrasima, a da o bojama i ne govorimo. I uvijek sam bila u potpunosti uvjerena da je moj bor najljepši u selu, a i sve koji su ga imali prilike vidjeti sam primoravala da mi to i potvrde.

Prošle sam se godine ipak malo obuzdala pa sam se ograničila na dvije boje; ružičastu i zlatnu. Otkrila sam da su mašne odlični ukrasi koje vrlo jednostavno možete i sami izraditi pomoću trake koju možete kupiti u knjižarama, a na boru izgledaju vrlo efektno. Ove godine sam ih izradila  u zlatnoj boji, a također namjeravam skupiti šišarki ili češera koje ću poprskati zlatnim sprejem i dopuniti bor. Također su vrlo zanimljivi ukrasi izrađeni od tijesta u kalupima koji se kasnije mogu bojati temperama ili sprejem. Budući da mi je ovo prvo drvce u vlastitoj kući, kićenje je imalo posebnu čar. Vjerojatno će ta draž lagano splasnuti kad se, već negdje oko blagdana Sveta tri kralja, iglice počnu osipati od topline peći pa ja poludim dok se riješim nesretnog bora i još sati čišćenja tragova njegova boravka. Naravno, umjetni bor ne dolazi u obzir i gnušam se same pomisli na to svetogrđe u svojoj kući.
Negdje sam pročitala kako je ove godine „in“ ukrasiti božićno drvce u ljubičastim tonovima, ali ja se ne dam pokolebati jer moje blista u crveno-zlatnoj kombinaciji. Srećom pa nemam mačku u kući!;)

Evo kako to rade u raznim državama diljem svijeta:

The U.S. Capitol Christmas Tree,  Vatican

Galeries Lafayette tree, Paris

Praca do Comercio, Lisboa

Moscow

Christmas tree sculpted by master glass blower  Simone Cenedese, Venice and Grand Prince Hotel Akasaka

Ipak, najljepše je ono koje s ljubavlju okitite u toplini svog doma.

Text by Durica

[youtube id=”9_3ngTHs6gA” w=”560″]

Posted by on Dec 26 . Filed under Inspiracija, Kolumne, Text by Durica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA