Home » Inspiracija » Talking about…Turkish Haute Couture – Rifat Ozbek

Talking about…Turkish Haute Couture – Rifat Ozbek

Rifat Ozbek i njegovih više od dvadeset godina modne karijere i boravka na tržištu dokaz su da je i Turski dizajn ostavio značajan trag u svjetskoj visokoj modi. Rođen je 1953. u Istanbulu, u uglednoj obitelji a već  1970. napustio rodni dom radi studija arhitekture i kasnije, modnog dizajna na St. Martins School of Art u Londonu. Nakon diplome, Rifat odlazi u Italiju, kreirati za Monsoon a 1984. osniva vlastitu kompaniju, te predstavlja prvu kolekciju Africa. Ova kolekcija lako ga je pomakla u modnu orbitu nakon čega hrabro predstavlja ostale u Milanu, New Yorku ( White Voodoo je bio naziv njegovog prvog showa u NY) i Parizu.

Poznate su njegove dvije linije odjeće: Future Ozbek, prét-a-porter line i Ozbek,  couture line. Slijedi njegov prvi parfem, 1995. Ozbek, mix jasmina, tuberoze, hijacinta, frezije, meda i muska. Ozbek 1001 opet kombinira naranču s buketom ruža, bijelim muskom, amberom i nekim tajnim sastojcima. Oba ova parfema smještena su u predivne bočice inspirirane minaretima.

Rifat je poznat po kroju, nekonvencionalnoj uporabi boja i etno dekoracijama; njegove kreacije mix su fantazije i realnosti, nadahnute kako kaže sa “Eastern European travelers, Anatolian peasants, [and] Cockney rebels . . .” Rifat je i u modi i privatno, modni nomad.

Do njega nije lako doći, nema ga previše u javnosti jer ne voli publicitet a obožava svoj privatni život, no njegova klijentela je vrlo poznata: Madonna, Cher, Diana Ross. Potražite li podatke o njemu, naći ćete ih na barem deset jezika!

Najnovije od Rifata: nakon što je kupio kuću u istočnoj Turskoj, dosjetio se namjestiti ju i ukrasiti predivnim jastucima ( Yastik), naravno, vlastite proizvodnje!

“I’d been collecting these amazing fabrics, some of them ikats and embroideries from Turkmenistan and Uzbekistan. So I started making cushions, mixing colour, and filling them with lovely feather and lavender.”

Trenutno ima četiri svoje trgovine u Turskoj, gdje jastuci s njegovim potpisom koštaju između  £60 i £600, te se prodaju i u galerijama. Jedan Yastik otvoren je i u Londonu, u studenom ove godine.

Podsjetimo se nekih Ozbekovih revija, par godina unatrag…

Text by N. S. G.

Posted by on Dec 21 . Filed under Inspiracija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2021 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA