Home » Inspiracija, Kolumne, Text by Mariann » Love break-ups are IN!

Love break-ups are IN!

Ne, nisu, nikad prekidi nisu in, uvijek teško padnu barem jednoj strani ali ovdje je riječ o nečemu drugom. Tisuću posjeta u tjedan dana jednom muzeju kakav opisuje naša kolumnistica Mariann zaista nije malo. Ovaj muzej i njegovi izlošci su IN, provjerite zašto!

Koliko su vam bolni rastanci? Jedna je stvar privremeni rastanak, a potpuno druga rastanak zauvijek. A što je bolnije? Rastati se od drage stvari ili drage osobe, one s kojom ste dugi niz godina živjeli? Odbaciti, riješiti se i darovati stvar ili reći defitinitivan zbogom ljubljenoj/ljubljenom?

Možda je najbolje to napraviti metodom koja jednim zadanim udarcem poništava gorku emocionalnu prošlost. Zašto vrijednu poklonjenu stvar ne darovati Muzeju prekinutih veza ( Museum of Broken Relationships )? Oni će to znati čuvati kao spomen za sve one buduće naraštaje koji će koračati sličnim stazama i vidjet će kako je ponekad suludo dati išta nekome do koga vam je stalo, a ono završi na stalnoj postavi tog specifičnog muzeja. Jedino je darovano vrijeme vrijedno. Ono se ne može položiti na stalke, izložiti pred svjetinu kao prikaz prošlosti.

Čuveni Muzej koji je na zaista neobičnoj lokaciji, u blizini Crkve Sv. Katarine, Gradske skupštine i Crkve Sv. Marka i Kule Lotrščaka, sve znamenitosti koje su trajne na turističkim kartama, već dva mjeseca golica maštu prolaznika. Mnogo ljudi ne zna da se radi o potencijalnom hrvatskom izvoznom produktu koji po originalnosti i bizarnosti trenutačno i nema premca. K tome je još jedna kulturna institucija, a ne kakva potrošna roba.

Jedna spontana šetnja Gornjim Gradom rezultirala je ulaskom u Muzej. Prvi put sam Muzej primijetila još prije nego što je bio otvoren. Preparacije su tekle u prvim danima listopada kada je bio upriličen Urban Festival u obližnjem Lotrščaku. Tada se govorilo o tome da nema nikakvog kvalitetnog i trajnijeg kulturnog života na Gornjem Gradu. Jedina životnost ovog područja manifestira se vrlo sporadičnim i to uglavnom subotnjim i nedjeljnim obilascima turista koji su gladni kulturnih sadržaja.

Sada je tu Muzej kao novost. U njemu su izloženi svi oni ostaci veze koji su nepotrebni osobama koje više ne „profitiraju“ od minule ljubavne veze. Tako su među objektima izloženi razni suveniri s putovanja, usahnuli buketi ruža, igračke, ljubavna pisma itd…

A što je s nekim odjevnim predmetima? Ipak se djevojci, po mom mišljenju, najviše sviđaju lijepe stvari, one koje se mogu nositi i drugima pokazati. Diamonds are the girls’ best friend, zar ne?

Pa, na to pitanje je kustosica Muzeja reagirala pomalo neočekivano. Bila je na neki način zatečena i nije mi konkretno znala navesti ima li među izloženim  objektima nečega od traženog. Stala sam joj nabrajati: haljine, cipele, nakit, hlače ( pri tome sam mislila bilo koje poznate marke ), vjenčanica, šešir… Vjenčanica, to imamo. Imamo jednu.

Super, barem nešto. Neki su muškarci ipak originalni. Pa evo što sam uspjela slikati iz kataloga, jer na izložbu nisam ušla.

Još da vam kažem kako je sam katalog vrlo dobro napravljen u vizualnom smislu, a interijer je djelo uvaženih hrvatskih dizajnerskih stručnjaka. Tu su Dražen Grubišić za osmišljavanje stolova i lakiranih podova, nezaobilazni Bruketa za otiskane majice itd..
A jedan od uspjeha ovog Muzeja je i publicitet dobiven od BBC-evog izvještaja o ovom jedinstvenom mjestu.
http://new.brokenships.com

Text by MariannPosted by on Dec 7 . Filed under Inspiracija, Kolumne, Text by Mariann. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA