Home » Inspiracija, Kolumne, Text by Durica » Pityrosporum ovale – out!!!

Pityrosporum ovale – out!!!

Nekidan sam posjetila frizerski salon zbog redovnog podšišavanja vrhova.
Tijekom neobveznog čavrljanja prilikom šišanja, frizerka mi je napomenula kako joj se čini da više nemam problema s prhuti, a meni je odmah pao mrak na oči jer sam se sjetila svih onih silnih šampona i tretmana koje sam isprobala ne bi li se riješila te neugodne boljke uzrokovane gljivetinom zvanom Pityrosporum ovale.

Moja je majka imala dijagnozu za mene – sveznajućim glasom mi je objavila da imam prhut jer sam stalno živčana! Tog se, pak, teško riješiti pa mi se lakšim učinilo potražiti odgovarajuće kozmetičko rješenje. Budući da imam izvjesnih saznanja vezanih uz neke od proizvoda koji navodno, liječe prhut, a bome vas i liše izvjesne svote novca, odlučila sam svoja iskustva podijeliti s vama.

Krenimo redom:

Rougj pjena za čišćenje vlasišta – temeljito mehanički odstranjuje suvišnu masnoću, prhut, odumrle stanice i ostale nečistoće. Koristi se tako da se temeljito utrlja u vlažnu kosu, izmasira vlasište, čuči u kadi ili kabini beskrajnih nekoliko minuta i zatim ponovi postupak.

Vrlo je blaga pod prstima i ima ugodan miris, što i nije baš česta pojava kod proizvoda za takvu namjenu. Cijena joj je oko 65 kn za 125 ml, što baš i nije najpovoljnije, no priča se tu komplicira jer vam sama pjena nije dovoljna da biste izvojevali pobjedu u ratu protiv prhuti, nego je nakon nje potrebno u vlasište utrljati stanovite Rougj ampule koje se ne ispiru, a neće vam se isprati ni gorčina u srcu nakon što za tromjesečnu količinu tih skupocjenih bočica izdvojite svotu od 290 kn.

Sve u svemu, koristila sam to dvoje neko vrijeme, ispočetka je djelovalo, no kasnije sve manje, a najviše od svega me izludio čitav ritual nanošenja.

Vichy Dercos šampon – kosa se njime šamponira dvaput zaredom, a vrijeme djelovanja je nekoliko minuta. Nakon što izađete iz kupaone u kojoj ste koristili ovaj šampon, upozorite sljedećeg koji će ići u kupaonu da se pripremi na neugodan smrad koji će ga zapuhnuti čim promoli nos unutra. Na početku korištenja mi je bio odličan, a kasnije se opet pojavio problem navikavanja vlasišta, tako da se, nakon par mjeseci, za cijenu od 90 kn za 250 ml dogodilo da je šampon djelovao smanjenim intenzitetom, ali je zato zaudarao punim intenzitetom!

Oronazol šampon – u samim začetcima moje borbe s poznatom nam gljivicom, preporučiše mi odlazak liječniku kod kojeg se tada ovaj šampon mogao dobiti preko recepta budući da se prhut definira kao medicinski problem. Miriše na jagodu, ali kad ga utrljate u kosu, nakon nekoliko sekundi imate osjećaj da su vam ruke pune Cifa ili nekog drugog abrazivnog sredstva za čišćenje koje ste nanijeli na grubu žičanu četku koju glumi vaša kosa. Kasnije se ta četka pretvara u stog sijena koji škripi pod svakim vašim dodirom…brrrr, jezivo.

Ipak, ne mogu poreći da i uz to što vam sustavno uništava i isušuje kosu, djeluje, no ne smije se često koristiti! Nakon što su shvatili kako se ljudstvo polakomilo za besplatnim rješenjem protiv prhuti, pametni u ministarstvu su odlučili da ga se više ne može dobiti na recept, nego ga sada možete nabaviti po simboličnoj cijeni od 130 kuna.

Head and shoulders – vjerojatno najpoznatiji šampon protiv prhuti zahvaljujući konstantnoj medijskoj prisutnosti u neopisivo napornim reklamama, no moje davno iskustvo ga ocjenjuje čistom nulom! U prilog mu ide poprilično povoljna cijena.

Ducray šampon – u vrijeme kad sam bila zadovoljna Dercosom, skrenula sam u ljekarnu po novu dozu, no baš ga tad nisu imali. Ljekarnica mi je toplo preporučila Ducray i tako sam sretna iskeširala 95 kuna za bočicu od 125 ml. Sjetila sam se gospođe svaki put kad bih prala kosu pa sam često zamišljala prizor u kojem ulazim u ljekarnu i gađam je tim užasno neučinkovitim i groznim šamponom! Najgore bačen novac ikad.

Lush kruti šampon – najbolja prijateljica mi je rekla da je čula kako ga hvale pa mi ga je poklonila prošlog Božića. Jaooooo! Ubrzo sam ga iz Lusha prekrstila u Leš jer je toliko zaudarao da mi je svaki put bilo zlo u tuš-kabini kad sam ga uzimala u ruke! Proizvođači su iskreno napisali na službenim stranicama da je riječ o šamponu „koji miriše na vrući asfalt, odnosno, na katran“.

Svaki je komentar suvišan. Ako ste ipak znatiželjni, odvojite se od pedesetak kuna i isprobajte ga. Usput si kupite i kvačicu za nos!

Razočarana svojim neuspjesima u dvoboju s gljivicom, odlučila sam se baciti u istraživanje pa sam na netu pronašla jedan genijalni narodni lijek, uz pripadajući recept: razrezati glavicu crvenog luka i polovicom natrljati vlasište prije pranja kose! Ako mislite da je ovo šala, u krivu ste; naime, luk je bogat sumporom koji ima ljekovita svojstva u borbi s uzročnikom peruti, the gljivicom. Odmah sam se bacila u akciju i mogu vam reći, nakon što sam trljala glavu svojom omiljenom namirnicom umjesto da sam ju pržila na tavi kao i obično, nisam bila baš najugodnije društvo, no osjetila sam da ipak smiruje vlasište. Opet se ispostavilo da je Majka priroda najbolja ljekarna.

Naravno, ne zaboravite oprati kosu nekim mirisnim šamponom nakon ove čudnovate terapije da vam žestoki miris crvene biljke ne bi omeo društveni život! 😉

Text by Durica

Posted by on Dec 4 . Filed under Inspiracija, Kolumne, Text by Durica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA