Home » Inspiracija, Kolumne, Text by Mariann » FW report, but completely different! 2. part

FW report, but completely different! 2. part

Na marla-design.com uvijek samo iskreno a ponekad i vrlo kritički! Pozdravljamo konstruktivnu kritiku, kako bi naši dizajneri bili sve bolji, stoga smo od Mariann, nove kolumnistice i novinarke na našem portalu zamolili iskren tekst o njenom doživljaju ovogodišnjih revija na FW. Donosimo drugi dio fashion reporta…

Reviju su otvorili pobjednici ovogodišnjeg Modnog Ormara čije su kreacije vrlo nalikovale na FW-ovu Martine Sporiš. Neki bi rekli malo neouobičajeno za natjecanje tog tipa, ali ipak očekivano nagrađeno budući da je rad studentskih ruku, onih Adele Krišti i Nikole Barbir. Ipak u tom razdoblju najviše buja mašta podgrijana ambicijom i željom za uspjehom.

Kreacije tipa crne raskošne ptice kljunašice okićene zlatnom bojom perja i krilima koja su minuciozno izrađena, do špicastih kljunova raznih duljina, karakteristike su ovog studentskog rada koji idejom slijedi ili prethodi crno-gotičkim, pomalo i rokoko kreacijama Martine Sporiš.

Teško je utvrditi što je kome bilo nadahnuće, možda su obje kreacije crpile maštu jedna od drugih. Iza sebe čula sam komentare poput: Ovo je više za maskenbal… To se ne da nositi…Ovo nije mjesto za to.

Ali i to je moda. Pogotovo ova nenosivost i čudnolika netipičnost je ono štro razbija monotoniju u nizu ostalih kreacija, od poznatih pa do manje poznatih dizajnera koji ni po čemu baš i nisu odudarali od već viđenoga.Vrsta mode koja izaziva maštu i uvodi metež u konvencionalnost preostalih kreacija na 2. danu. Ostatak revije više je uspavljivao, nego budio.

Na fotografiji: Iva Karačić s modelima

Pokoji bljesak dogodio se kad  je na scenu stupio Victor de Souza, iz New Yorka koji je trebao biti poslastica večeri, no i veća imena znaju podbaciti. Ni kričava haljina u boji fuksije nije uspjela popraviti cjelokupno slabašni dojam koji je dizajner pružio dovodeći kreacije nosive za večernje evente. Domišljatosti nije bilo. A i ta haljina koja je bila highlight njegove revije se na kraju poderala, pa se model kod završnog defilea nećkala opet izaći pred oči publike.

A sad prelazim na moju nadu ove večeri- Ivu Karačić. Mnogi će reći baš nemoderna kolekcija, ali baš zato hrabra. Po meni je bilo najviše šarenila i razigranosti, pristupa koji odaje mlađahnost i nepodređenost nekim aktualnim modnim trendovima. Nije zato ni čudno da njena kolekcija nije naišla na pozitivnu ocjenu kod ostalih kritika. Ono što sam uspjela pročitati kod jednog blogera jest da su njenu kolekciju nazvali „bapskom” i „farmerskom” po projektu Nove TV.

Na fotografiji: Martina Sporiš

No njena je linija bila ne-ziheraška i nepredvidiva. Puna poleta i prkosa. Zato joj dajem veliki plus.

Moram napomenuti kako sam na reviju stigla zahvaljujući pozivnicama dizajnera koje sam u 1.dijelu spomenula, te je zbog toga i primjereno da i njih spomenem u ovom round-up reportu, ma kako proizveli stanovitu dosadu i bezličnost.

Naravno, osim Martine Sporiš. No Marta Buzolić i Natalio Đangradović uopće nisu uspjeli zagolicati moju maštu, iako o njihovim radovima nisam bila prethodno upoznata. Za Martu sam znala da voli koketirati, da je smjela i pomalo naprasita što se mode tiče. Osobno sam ju nakon revije pozdravila te je na mene ostavila dojam „dobre” djevojke, nimalo sklone provociranju.

Na fotografiji: Alex i njeni kompanjoni za Martu Buzolić.

Ako niste do sada znali, sad ćete onda doznati da je Alex naša znana Grdić njeno zaštitno lice i ona je po očekivanju pronijela i najprovokativniju kreaciju, izuzev jednog kompleta na početku izlaska u kojem je modelu bila otkrivena dojka. Pomalo je bilo iznenađujuće za mene čuti žamor i komešanje u publici koja je evidentno bila nenaviknuta na takav prizor. Kao da ne idu u današnje kazalište gdje je na svakom koraku golo tijelo, pa čak i muško.

Martina kolekcija se uklapa u crno—bijeli svijet, s hlačama do struka i ispod grudi, bijelim bluzama široko raskopčanima i ponekim floralnim motivima. Glitzy style bez pretendiranog glamura.

Na fotografiji: ugodno ćaskanje Marte i medija

A Đangradović? Novo lice na FW-u i kao takvo po meni ne baš inventivno i doraslo zahtjevima ovakvih događaja. Jedino osvježenje su četiri muška modela, jedan više obučen ( Renman ) i troje nimalo obučenih u stilu: Idem ja na plažu. Gaće su sve što mi je potrebno…

I tako, protekao je 2. dan, nimalo običan zbog okolnih događanja, a u biti nimalo potreban za moje oči.

Text by Mariann

Posted by on Nov 28 . Filed under Inspiracija, Kolumne, Text by Mariann. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2022 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA