Home » Inspiracija, Kolumne, Text by Durica » Lost in translation

Lost in translation

Oduševljeno je odgledala  pretposljednju epizodu Hrvatskih Top Cmi…kako ono??? Kh kh, nebitno, važno je da su na kraju dobile lijepu pjesmicu kojom ih je napokon otpravila u finale! Durica!

Neposredno prije ove epizode Top cmizdravica moje su prognoze bile sljedeće – ispadaju sljedeće curke: Anđela, zbog neoprostive mane zvane gigantski bokovi promjera 100 cm, i Ela, koja je iznimno uspješno oživotvorila izraz „mrtvo puhalo“.

Kandidatkinje putuju u Berlin, a dočekuje ih Tihana s prvim zadatkom: očekuje ih vožnja brodom tijekom koje moraju izvesti žestoki catwalk – jak energičan hod koji se u modnom svijetu naziva streetwalk. Andrea je jedina uspjela u toj misiji, a uz ostale, neočekivano je podbacila i favoritkinja Rafaela!
Jedva su se stigle oporaviti od drmusanja na brodu kad ih je Saša zaprepastio novim zadatkom: fotkanje kod ostataka Berlinskog zida u kojem će im se pridružti još jedan model – Mataina. Ne bi to bilo ništa neobično da ta gospođica Mataina zapravo nije gospodin, da budemo precizniji – transvestit!
I to u luđački drečavim bojama odjeće za kojima nimalo nisu zaostajale ni perike!!!

Naše cure su ovaj put morale otkriti muškarca u sebi, a bome i na sebi jer su ih odjenuli u odijela i posadili im brkove i bradice, a sve u namjeri da pred objektivom fotića što više, sa stavom alfa-mužjaka, dominiraju nad sirotom nevinom plavušicom. Cure su se izredale, pritom izdrpale Mataininu pozadinu, a u tome se najbolje snašla Rafaela. Moram li spomenuti da jedna od njih nije nikad ni čula za Berlinski zid?!

Tihana odvodi cure u stari dvorac gdje im je zadatak hodanje u instalacijskim modelima koji se prilikom nošenja mogu čak i raspasti. U garderobi ih dočekaju modeli izrađeni od aluminijske folije, ispod kojih, naravno, ne smiju odjenuti donje rublje. Izlaze pred Tihanu koja komentira Nikolinin hod izjavom koja me baš nasmijala: “Ta tvoja lijepa glava – nikako da ju doneseš kako treba!“

Odmah sam zamislila Nikolinu kako korača noseći vlastitu glavu na poslužavniku. Andrea i Anđela dobivaju pohvale za svoje donošenje glave pred strašni sud.
Slijedi nova prilika za dokazivanje: casting dizajnerice Patricije Schmidt koja traži dvije djevojke za večernji fashion party, a na samom castingu se trebaju ponašati i hodati kao da su Alise u Zemlji Čudesa i usto biti glamurozne!

Anđeli to ne uspijeva, Rafaela je standardno dobra, Ela kao i uvijek – meljava, a Nikolina je loša pa joj sugeriraju da uzme čašu i glumi kao da nazdravlja s gostima u prolazu. To snimi Andrea koja izlazi nakon nje i, znajući što se traži, u potpunosti zadovolji žiri koji ju, naravno, odabire za party skupa s Rafaelom.
I dok cure šetkaju u kreacijama i zabavljaju goste, pokunjeni trojac odlazi u hotel gdje Vanja iz njih izvlači razloge nedobivanja posla. Nikolina optužuje Andreu za krađu fore s čašom.

Idući dan cure uz Tihaninu pratnju stižu u filmski studio ni ne sluteći što ih čeka. Sjedaju u gledalište i prate snimanje emisije Next top model, a u jednom trenutku voditelj najavi i pozove na pozornicu baš njih pet!

U šoku su, a on ih počinje ispitivati na engleskom jeziku pa tako pita Anđelu što misli o krupnijim modelima i misli li da je ona jedna od njih, na što ona, očito ne shvaćajući značenje pitanja, izjavi: “I don’t know.“ Ovo je definitivno na razini Fanine legendarne izjave „It’s ok!“

Anđo, Anđo…Ostale cure solidno vladaju engleskim, a voditelja posebno oduševljava Rafaela. Ela je očito ostavila dojam jer ju je iskomentirao izjavom: “Ela is just…blah!“ Rafaela dobiva nagradni bon u vrijednosti 1000 eura te ga dijeli s ostatkom društvanca.

Vanja najavljuje posljednji izlazak djevojaka pred žiri, a meni je već puna kapa i nje, iako ju smatram superzgodnom, i njenih govornih grešaka koje neprestano ponavlja: pobijediti će, umjesto pobijedit će, ispasti će, umjesto ispast će, zablistati će, umjesto zablistat će, a rečenični poredak u izjavi: „Vidjeti ćemo koje finalistice boriti će se u finalu“ nemam snage ni komentirati.

Razumijem da je RTL komercijalna televizija, ali zar ju baš nitko nije mogao upozoriti na te propuste kojima nam tjednima para uši?! Isto tako, opetovano krivo izgovara ime agencije pod čijim krovom „zablistati će“ pobjednica; Women, a ne Woman!!
Vanji preporučujem da pogleda ovaj video iz kojeg može naučiti značenje imenica woman i women te razliku u njihovu izgovoru!

[youtube id=”I6Y7k2I6XDI” w=”560″]

Djevojke u svom posljednjem nastupu nose odjeću berlinske umjetnice i dizajnerice Andree von Nešto koja inspiraciju nalazi u supkulturama i grafitima.
Prva izlazi Ela čiji hod Saša počasti izjavom: “Pregrozno!“ i iskritizira joj fotku koja je solidna, ali samo zato jer ona nije ništa na njoj morala raditi. Slijedi Rafaela kojoj Vanja zamjera loš streetwalk, a Saša pohvaljuje fotku s transvestitom. Andreu dočeka pitanje o Nikolininoj optužbi koju odmah opovrgne, a zatim se njih dvije posvađaju u garderobi. Anđeli zamjeraju nefleksibilnost koja se očituje u samo jednom načinu hoda koji demonstrira te u jednim te istim pozama koje zauzima na snimanjima. Za divno čudo, Nikolina ovaj put ne ubire loše komentare za svoj hod – dijete je prohodalo!! 🙂

U svom drugom izlasku pred žiri djevojke dočekaju raznorazni komentari. Anđeli predbacuju jer su joj mjere ostale iste, odnosno, nije smanjila te svoje pregoleme bokove. Svojom glupošću me oduševljava Ela koju pitaju je li kilograme možda dobila iz bunta i inata, na što ona blaženo i sretno odgovara da će njena kilaža doći na svoje kad napusti show i da joj se sada nije dalo mršavjeti!!

Netko bi toj djevojci očito trebao objasniti u kakvom se showu natječe! Andreu pohvaljuju jer je daleko dogurala, a ušla je kao zamjena. Vanja je Andrei opet ponovila litaniju koju je iz tjedna u tjedan servirala Madi: “Ti si dokaz da se rad, požrtvovnost…“ Zakolutala sam očima. Nikolina izjavljuje da je ojačala samopouzdanje.

I konačno, posljednje, al’ sad stvarno posljednje rešetanje u ovoj epizodi: pred Vanju je izašlo svih pet djevojaka. Rafaeli govori da je među favoritkinjama i da je razuvjerila sve, čak i gledatelje koji nisu vjerovali u nju.
Dok se Ela blesavo smješka, Vanja joj kaže kako je na početku bila njihova favoritkinja, ali ih je sve razočarala svojom nezainteresiranošću i uvjerila da je za nju ovo natjecanje gotovo! Ela plače jer će joj nedostajati cure, ali se ne čini tužnom zbog ispadanja iz natjecanja.
Nikolini govori kako je njen markantan izgled jako moderan u manekenskom svijetu, ali da joj osmijeh u inozemstvu neće tolerirati, točnije, problem sa zubima, no ipak ulazi u finale showa.

Anđela i Andrea izlaze zajedno; Vanja Anđeli govori kako se iz nesigurne djevojke pretvorila u pravu ljepoticu, bolje je hodala nego većina ostalih i bila dobra na snimanjima, a Andrei da joj nije bilo lako jer nije ušla ni u top 15, ali ipak je ona ta koja ide u finale!
I za kraj ove epizode koja me pjesnički nadahnula, u trenu smišljam jedan haiku:

Odoše meljava Ela
I preširoka Anđa.
Kolektivni plač.

Text by Durica


Posted by on Nov 24 . Filed under Inspiracija, Kolumne, Text by Durica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Najnovije

Best of the haute couture fashion SS2021

© 2021 marla-design.com. All Rights Reserved. Log in - Powered by MARLA